kaple

Kaple zaujímá půdorys poměrně širokého obdélníka (protáhlejší je na délku či hloubku) s poměrně široce okosenými nárožími, postavená je z kamenného zdiva. Valbová střecha pokrytá eternitovými taškami, přibitými přes starší šindel, je uprostřed hřebene výškově akcentována dřevěnou částečně oplechovanou šestibokou zvoničkou se stanovou plechovou stříškou. Průčelní strana je akcentována trojúhelným štítem. Před někdejší vstup dodatečně přistavěna nižší hrázděná předsíňka téměř v šíři průčelí kaple, původně krytá rovněž eternitem přes šindel, s poměrně nízkým prostým obdélným vstupem z boku. Dnes krytina z velké části chybí. Výplně hrázdění z cihelného zdiva. Vnější členění stěny naprosto jednoduché, pouze v někdejším průčelí flankují stěnu dva boční mělce vystupující pilastry. Boky kaple a původně i průčelí mají v ose vždy poměrně velké segmentové okno v paralelní šambráně (nepravém ostění) s uchy, po krajích profilované. V průčelí bylo okno dodatečně zazděno při přístavbě předsíně. V zadní stěně kaple nad oltářem poměrně velké ležatě oválné okno, rovněž v paralelní šambráně po krajích profilované. Původní vstup do kaple je dnes patrný až zevnitř předsíně – je obdélný, v paralelním ostění s uchy a dvojitou profilací vnějších krajů, vytesaný z hrubé žuly. V něm je zachován i původní kamenný práh ze stejného materiálu. Vnitřní prostor kaple je završen plackovou klenbou na koutových pilířích s hlavicemi a složitě a výrazně profilovanou římsou. Místo obvyklých hlavic je tu uplatněno silně plastické krátké kanelování. Klenba má vyvážené, pravidelné a souměrné proporce. Patky klenby nad římsami koutových pilířů jsou lehce odděleny od klenby lehce vystupující vodorovnou lištou cca 30 cm nad římsou, plocha patek pod lištou je vždy dvakrát mělce půlkruhově probrána, tedy lehce vpadlá (dodatečně?). Obě boční stěny jsou velmi jemně konkávní (z pohledu zevnitř), čímž je celý vnitřní prostor kaple lehce dynamizován.