hradiště Šipín

Hradiště se nachází na výšinné poloze nad soutokem Úterského potoka a Hadovky poblíž Konstantinových Lázní, na ostrožně stojí v dominantní poloze původem gotický, barokně přestavovaný kostel sv. Barbory (nemovitá kulturní památka r.č. 24815/4 – 1568), v jeho sousedství fara a hájovna, na ploše býval i hostinec. Při východním okraji stojí budova školy z konce 19. století. Shluk těchto staveb zaujímá JV část plochy hradiště. SZ část hradiště je porostlá zplanělým sadem, půda není obdělávána. Poblíž příjezdové silnice k hradišti se nachází dřevěná kaple sv. Martina (nemovitá kulturní památka r.č. 34883/4-1569) se studánkou s „živou“ a „mrtvou“ vodou, u cesty přímo při vstupu na hradiště jsou boží muka (nemovitá kulturní památka r.č. 26980/4-1570). Boky ostrohu na severu, západě a jihu jsou strmé, místy skalnaté, pouze na východě navazuje ostrožna zúženou šíjí na okolní terén. Nadmořská výška lokality je 442 m.n.m. Ze samotného hradiště se zachoval 10-14m široký příkop vyhloubený v úzké šíji na východě ostrožny. Dnes je částečně zasypaný tělesem recentní přístupové cesty. Z valového opevnění na východě hradiště jsou zřetelné dva valy, z nichž je lépe zachován mohutný vnější přepažující val (dochované převýšení 1,5m). Délka tohoto valu je 40 - 45m a je narušen přístupovou cestou. Vnitřní val je vzdálen od vnějšího asi 15 - 20 m a jeví se pouze jako mírná terénní vlna. Oba valy měly hlinitokamenitou konstrukci. Obvodové opevnění pokračovalo zřejmě na jižní hraně hradiště, dnes je však zničeno stavbou kostela sv. Barbory s přilehlým hřbitovem. Obvodová fortifikace hradiště je málo zřetelná, při severní hraně jsou zbytky opevnění o převýšení cca 1 m. Poloha vstupní brány není zřejmá; předpokládáme ji v SV části opevnění. Opevněný areál hradiště má plochu 1,27 ha, s prostorem mezi přepažujícími valy dosahuje 1,44 ha. Celková délka fortifikací je 450 m. Geologické podloží ostrožny tvoří fylitické břidlice.