zřícenina hradu Bělá

Hrad na vysoké ostrožně s dvojdílnou dispozicí: předhradí přibližně čtvercového tvaru (v době existence zámku při 3 stranách zastavěné) cca 70x60 m a na nejvyšším bodě vlastní plocha hradu cca 60x40 m oddělená od nižšího předhradí pravděpodobně příkopem. Na S straně chránil areál od okolního terénu dosud patrný val a příkop před předhradím, v SV nároží předhradí zbytek kruhové bašty, před touto baštou patrné rozrušené zbytky valu a příkopu. Část valu s upravenou korunou je patrná i dále směrem k J, příkop v tomto směru je využit pro komunikaci. Na J straně přechází val do terasy. Na JZ straně klesá do údolí skalnatý sráz. Na ploše vlastního hradu patrné relikty objektů, při SZ okraji 2 větší fragmenty zdiva, na JZ dosud zbytek zděného nároží. Povrchový průzkum T. Durdíka 1977. Plocha hradního jádra: tráva, při okrajích řídké listnaté stromy, částečně křoviny, plocha předhradí zatravněna, val a příkop na S straně: listnatý les, relikty valu na V a J straně: zahrada, sad. Na SV předpolí při silnici na parcele č. 116 (?) dochováno torzo čelní zdi a nároží stodoly z lomového kamene, v nároží pískovcové kvádry.