kostel sv. Petra a Pavla

Farní kostel sv.Petra a Pavla je orientovaná jednolodní stavba. Kostel postavený stavitelem E. Kondelem v letech 1768 - 1769 ve vyvýšené poloze proti zámeckému areálu. Kostel nahradil starší středověkou kostelní stavbu, připomínanou již r. 1369 a pro sešlost strženou r. 1768. Vnitřní lodi jsou výrazně vypouklé, užší presbyterium je uzavřenou polokruhem. K severnímu průčelí lodi přiléhá hrobka, přistavěná r. 1821 pro rodinu svobodného pána ze Steinbachu.Centrální stavba elipsového půdorysu s obdélným půlkruhem, uzavřeným presbytářem. Severní a jižní sakristii, čtvercovou a v západním průčelí s věží čtvercového půdorysu a vydutými stěnami a s nízkou cibulovitou střechou. Střední části stěn kostelní lodi jsou výrazně vypouklé, užší presbyterium je uzavřeno polokruhem. Fasádu stavby člení po celém jejím obvodu včetně věže výrazné široké pilastry s předsazenou profilovanou hlavicí s úrovni korunní římsy lodi a presbyteria. Pilastry jsou v horní části (pod hlavicemi) zdobené plastickou čabrakou s třapcem. Pilastry jsou založeny nejen na nárožích, ale také v osách mezi jednotlivými okny. Korunní římsa lodi, presbyteria, věže, sakristie a také oratoře je profilovaná. Kolem oken lodi a presbyteria jsou v omítce vytažené ploché plastické pasparty s klenákem. Nad vchodem v jižní straně lodi, který je opatřený profilovaným kamenným pravoúhlým portálem s lištou, doplněný štukovým rámem s ušima, je umístěn kamenný znak Kinských opatřený patrně sekundární polychromií, shora krytý nadpražní profilovanou římsou - supraportou. Při témže vstupu jsou kamenné schody. Sokl po obvodu stavby je předsazený, v místech pilastrů jsou tamtéž vytažené patky. Věž- V západním průčelí je třípatrová věž s protáhlou cibulovitou bání bez lucerny, v bocích s vydutými stěnami, na západní straně s portálem opatřeným vtesaným vročením "Anno 1774". Okna věže jsou v úrovni půdy sklenuta stlačeným segmentem, v posledním patře s hodinami jsou nevelká čtvercová okna. Sakristie- K severní straně presbyteria přiléhá sakristie založená zhruba na půdorysu krátkého obdélníku s delší stranou na severu. Vstup do sakristie z presbyteria lemuje kamenný portálek s vodorovným nadpražím, uchy a lištou. Dveře jsou dvoukřídlé, kazetové s řezbou a slohovým kováním. Sakristii ze severní strany osvětluje okno, které je osazené do rozevřené okenní špalety se segmentovým záklenkem. Okno je dřevěné, čtyřkřídlé, z vnější strany chráněné kovanou mříží Interiér je sklenut plackou založenou do pasů. Oratoř- K jižní straně presbyteria přiléhá v ose sakristie na severu oratoř. Sakristie a oratoř jsou přibližně shodně velké. Oratoř je osvětlována z jižní strany zhruba čtvercovým oknem . Okno je dvoukřídlé, opatřené barevnou vitrají znázorňující postavy dvou světců. Loď -byla založena na oválném půdoryse. Ze severní i jižní strany je obvodové zdivo lodi prolomeno vždy trojicí velkých, polokruhem zaklenutých oken s rozevřenou špaletou. Okna jsou jednoduchá, se železným rámem vynášející olověnou osnovu zasklenou barevnou vitrají. Stěny jsou mezi okny členěné zdvojenými plastickými pilastry s ionskými hlavicemi opatřenými emblémem šesticípé hvězdy. Ve spodní části pilastrů je sokl s patkou a plintusem. Ve střední ose jižní strany je pod oknem založen hlavní vstup do stavby rámovaný pravoúhlým portálem s lištou. Dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, dělené do čtyř kazet s klasovitým členěním. Kování je slohové, barokizující. Dveřní špaleta je rozšířená, shora sklenutá stlačeným segmentem. Presbyterium- přiléhá k lodi z východní strany. Oproti centrální části stavby je užší. Okna jsou shodného typu s okny užitými v lodi. Hrobka. - K severnímu průčelí lodi přiléhá hrobka, přistavěná v místech pravděpodobně původního vstupu od severu, nyní zazděného. Byla vystavěna r.1821 pro rodinu svobodného pána ze Steinbachu. Je to přízemní stavba obdélného půdorysu, s krátkým rizalitem přilehlým k severnímu průčelí. Severní křídlo - rizalit je zdoben dvěma kanelovanými sloupy nesoucí kladí a předsazený trojúhelný štít. Nad druhotně zaslepeným vstupem ze severní strany je v kladí vyveden nápis RESURRECTURIS. Na západní straně je vstup do stavby pravoúhlým otvorem vymezeným kamenným ostěním bez profilace. Dveře jsou dvoukřídlé, dřevěné, neslohové. Na východní straně je okno o světlé šířce 105cm. Interiér je sklenut stlačenou valenou klenbou.