zřícenina hradu Falkenberk

Středověký hrad Falkenberk, někdy také nazýván Falkenburk nebo Sokol, byl postaven v období před husitskými válkami, nicméně jeho funkce neměla dlouhého trvání. Prvním majitelem hradu se stal šlechtický rod Donínů a již v polovině 15. století, konkrétně v roce 1454, je hrad uváděn jako pustý. Hradní jádro bylo vybudováno na vrcholu znělcové kupy v nadmořské výšce 593 metrů jako jednoduchá oválná dispozice chráněná původně až šestimetrovým příkopem. Podél spodní hranice příkopu obíhal val tvořený reziduem vylámaného podloží a na horním obvodu příkopu se nacházela zděná hradba. Samotné jádro hradu se do současné doby zachovalo velmi torzovitě a o vnitřním uspořádání zástavby svědčí pouze zbytky základových partií obdélného objektu a nepravidelná terénní deprese. Průběh původní středověké přístupové komunikace nelze v současné době již plně rekonstruovat, protože hrad byl okolním obyvatelstvem z velké části rozebrán na stavební materiál a ve 20. století následně porušen budováním vojenského opevnění na vrcholu kopce.