mlýn zv. Dolský

Objekt mlýna je vystavěn jako hloubkový dvojtrakt na obdélném půdorysu s delší osou ve směru sever-jih. Severní trak představuje obdélnou prostoru mlýnice, dnes bez dalšího členění. Jižní trakt je příčnou zdí předělen na západní místnost šalandy a na východní část dále dělenou hloubkovou příčkou na severovýchodní místnost černé kuchyně a jihovýchodní komoru. Objekt mlýna se dochoval do úrovně prvního patra. Vyzděn je zlomového pískovcového zdiva, jehož nároží jsou armována pečlivěji přitesanými pískovcovými kvádry. Hlavní vstupní východní průčelí má pět os se shodným rytmem. Prostřední osu v přízemí tvoří obdélný dveřní otvor rámovaný pískovcovým ostěním, jehož překlad má uprostřed jednoduchým páskem vymezeno obdélné pole s projmutými rohy a letopočtem 1727. Pole překladu je po stranách doprovázeno shodně tvarovanými, avšak již jen rytými, rámy. Stojky portálu mají na celou výšku ryté shodné rámy. Zbývající osy představují obdélné na výšku položené okenní otvory rámované neprofilovanými pískovcovými ostěními, s výjimkou prvního okna patra od severu, kde z něj zůstal pouze hrubý otvor. Nad otvory v první až třetí ose přízemí od jihu jsou patrné výše položené vylehčovací segmentové oblouky. Jižní průčelí má tři okenní osy v rytmu 2-1. Obdélné na výšku položené okenní otvory jsou rámovány neprofilovanými pískovcovými ostěními. Nad postraními okenními otvory přízemí jsou patrné výše položené segmentové vylehčovací oblouky. Severní průčelí je pouze v patře prolomeno trojicí obdélných na výšku položených okenních otvorů, které jsou rámovány neprofilovanými pískovcovými ostěními. Na východní polovině přízemí se částečně dochovaly omítky. V soklové části pod první osou od východu se nachází menší obdélný otvor s půlkruhovým záklenkem po hřídeli vodního kola. Přibližně v osách zbylých okenních otvorů se naházejí ještě dva zazděné otvory pro hřídel. Východní průčelí je v přízemí prolomeno třemi otvory. Severní představuje obdélný dveřní otvor rámovaný neprofilovaným pískovcovým ostěním, který směřuje do severního traktu-mlýnice. Prostřední čtvercový okenní otvor směřuje do severovýchodní místnosti jižního traktu-černé kuchyně. Jižní obdélný okenní otvor je zazděn a směřoval do jihovýchodní místnosti jižního traktu-komory, kde z něj zůstala obdélná nika se segmentovým záklenkem. Patro nad jižním otvorem prolomil patrně dveřní otvor bez dochovaného ostění. Severní trakt, mlýnice, je přístupný ze západní strany při jihozápadním nároží obdélným dveřním otvorem s jižní přímou a severní, směrem do interiéru rozevřenou, špaletou se segmentovým záklenkem. Přízemí je dnes od západu osvětlováno v ose místnosti pouze jedním obdélným okenním otvorem se šikmo k jihu rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem a parapetem. Severní okenní otvor západní stěny je zazděn. Patro je ze západu osvětlováno třemi obdélnými okenními otvory s dovnitř rozevřenými špaletami se segmentovými záklenky, bez parapetů. Severní okenní otvor nemá dochováno vnější ostění a segmentový záklenek nad špaletami. Jižní špaleta jižního otvoru je přímá, neboť navazuje přímo na mezitraktovou zeď, stejně jako jižní špalety vstupu v přízemí. Mezi přízemím a patrem je patrný ústupek ve zdivu. Severní stěna je v přízemí, při zemi, prolomena trojicí menších obdélných otvorů s půlkruhovými záklenky pro hřídele vodních kol, z nichž jen východní je otevřen. Patro je od severu osvětlováno trojicí obdélných okenních otvorů bez parapetů s dovnitř rozevřenými špaletami se segmentovými záklenky. Mezi přízemím a patrem je patrný ústupek ve zdivu, který je položen níže než u západní stěny. Na něj při severovýchodním průčelí navazuje parapet obdélné mělké niky. Východní stěna je v jižní části prolomena obdélným dveřním otvorem s do interiéru rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem. Práh otvoru je položen výše a přístupný několika kamennými stupni. Při severovýchodním nároží se nachází obdélná na výšku položená nika pro kolo. Po jižní straně dveřního otvoru se v přízemí částečně dochovaly interiérové omítky. Patrem neprostupuje žádný otvor. Mezi přízemím a patrem je patrný ústupek ve zdivu, výškově shodný se západním. Pod ním je v ose patrný čtvercový otvor sopouchu tahového komína. Jižní stěna je ve směru od východu prolomena obdélnou na výšku položenou nikou se segmentovým záklenkem, obdélným dveřním otvorem s pískovcovým neprofilovaným ostěním vedoucí do černé kuchyně, obdélnou na šířku položenou nikou se segmentovým záklenkem a obdélným dveřním otvorem do šalandy, který má směrem do mlýnice rozevřené špalety se segmentovým záklenkem. V ose nad západním dveřním otvorem přízemí je prolomen v patře obdélný dveřní otvor s pískovcovým neprofilovaným ostěním. Západně od něj se nachází obdélný na šířku položený okenní otvor. Patrně rovněž dveřní otvor, s výše položeným prahem, byl umístěn o něco východněji nad východním dveřním otvorem přízemí, ze kterého se dochoval pouze kamenný práh. Na úrovni prostřední niky býval cihelný tahový komín. Mezi přízemím a patrem jsou, na úrovni východního a západního ústupku zdiva, vyhloubené kapsy pro stropní trámy. Vzhledem k tomu, že na severní straně nemají opozita je pravděpodobně, že druhá zhlaví trámů byla uložena na hloubkově orientované příčce, která rozdělovala mlýnici na dvě polovina. Na tuto situaci poukazuje i severní špaleta západního okenního otvoru, která se předpokládaní příčce „vyhýbá“ a zároveň zajišťuje oknu jeho osové umístění na fasádě. Protože se po příčce nedochovaly stopy, byla patrně lehčí konstrukce, nebo její zdivo bylo k obvodovému zdivu přiloženo na spáru. Západní část jižního traktu zaujala mírně obdélná místnost šalandy. Vstup do šalandy je veden z mlýnice východním dveřním otvorem mlýnice, na straně šalandy je opatřen neprofilovaným pískovcovým ostěním. Na západ od vstupu je prolomena ve zdivu obdélná na výšku položená nika se segmentovým záklenkem. Východně od vstupu nad úrovní překladu je prolomen malý otvor sopouchu, který ústil na straně mlýnice do cihelného tahového komína. V ose nad vstupem se v patře nachází obdélný dveřní otvor se špaletami rozevřenými do interiéru a segmentovým záklenkem. Na západ od něj, v ose niky přízemí, je prolomen obdélný na šířku položený, dříve čtvercový, okenní otvor s přímými špaletami se segmentovým záklenkem. V ose přízemního otvoru sopouchu je těsně pod korunou zdi i v patře otevřen sopouchový otvor. Západní stěnou prostupuje v přízemí a patře dvojice na osu položených okenních otvorů mající do interiéru rozevřené špalety se segmentovými záklenky, přičemž spodní otvory mají parapety. Mezi přízemím a patrem je patrný ústupek ve zdivu provázený kapsami po stropních trámech. Jižní stěna je zcela shodná se stěnou západní, pouze ústupek ve zdivu neobsahuje kapsy po trámech. Východní stěna je prolomena dvojící obdélných dveřních otvorů s neprofilovanými pískovcovými ostěními. Nad jižním otvorem je patrný vylehčovací segmentový oblouk, severní otvor jej postrádá. Po jižní straně severního portálu je prolomen obdélný otvor se segmentovým cihelným záklenkem. V patře na osu jižního dveřního otvoru je patrný obdélný otvor bez překladu a s ústupkem ve špaletách, který náležel dveřnímu otvoru s pískovcovým ostěním. Mezi patrem a přízemím jsou vyhloubeny kapsy pro stropní trámy, bez ústupku ve zdivu. Severovýchodní místnost jižního traktu, černá kuchyně, je z mlýnice přístupná východním obdélným dveřním otvorem, který má do interiéru kuchyně rozevřené špalety se segmentovým záklenkem. Obdélným dveřním otvorem s rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem je kuchyně propojena v západní stěně se šalandou. Na jih od vstupu je otevřen obdélný otvor s přímými špaletami. V minulosti zde však byl nebo měl být rozvrh otvorů jiný jak naznačuje záklenek nad otvorem, který je přerušen otvorem dveřním, který navíc není opatřen vylehčovacím pasem. Jižní stěna je prolomena hrubým obdélným dveřním otvorem s nedochovaným překladem, který byl patrně segmentový. Východní stěnou byl prostor kuchyně přisvětlován přibližně čtvercovým okenním otvorem s rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem a klesajícím parapetem. Kuchyně je zaklenuta segmentovou valenou klenbou s, od východu k západu, rostoucí vrcholnicí, která ústí do dymníku v severozápadním koutu místnosti. Klenba je vyzděna z pískovcových kvádrů. Jihovýchodní místnost jižního traktu, komora, je os sevru přístupná z kuchyně obdélným dveřním otvorem s nedochovaným překladem. Východní stěnu prolomila obdélná nika se segmentovým záklenkem na místě původního okenního otvoru, pod níž se dochovaly fragmenty omítek. Západním dveřním otvorem s rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem je komora spojena se šalandou. Od jihu je osvětlována obdélným okenním otvorem s rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem, pod nímž se dochovaly fragmenty omítek. Komora je zaklenuta plnou valenou klenbou s vrcholnicí orientovanou ve směru východ-západ s jedním párem styčných trojbokých výsečí nad plnými oblouky lunet. Klenba je vyzděna z pískovcových kvádrů.