zřícenina hradu Komberk

Ostroh na Z a S prudce se svažující, na J mírně, na V oddělený sedlem od okolního terénu. Na vých. straně bývalé předhradí chráněné na J zachovalým příkopem (o hl. 3-4 m a šířce ca 8 m) a masivním valem (šířka koruny ca 2 m). Přístupová cesta vedla od S, která byla chráněna vysunutou baštou, patrnou dosud v obrysu. Vlastní hrad, vyvýšený nad předhradí, odděloval opět příkop. Přístup do hradu vedl zřejmě od JV. Na záp. straně hradu byl asi ještě příhrádek. Věžové stavení bylo umístěno v sev. zvýšené části hradu na skále, v níž jsou patrné vytesané základy. Na lokalitě husté křoviny a listnaté a ovocné stromy (bývalý sad?). R. 1991 sondáž na již. a vých. straně vnitřního hradu, odkryta část polozemnice a parkánu, získány doklady osídlení v eneolitu a z přelomu 13. a 14. stol. - 15. stol. (P. Břicháček).