areál kostela Narození Panny Marie

Kostel Narození Panny Marie v Horním Ročově se nachází poblíž jižního koutu většího obdélného náměstí městyse. Je neorientovaný resp. pouze velmi přibližně orientovaný, jeho osazení není dáno světovými stranami nýbrž rovnoběžným vztahem ke struktuře sídla. K náměstí je osazen kolmo, stojí uprostřed travnaté plochy někdejšího hřbitova. Terén se mírně sklání od uliční hrany k jihovýchodu. Věž kostela se uplatňuje jako orientační bod zejména z průjezdní komunikace, pohledy ze samotného náměstí cloní hustá parková úprava se vzrostlými stromy. Věž je vidět i v dálkových pohledech z jihu. Jedná se o jednolodní podélnou stavbu na křížovém půdorysu, s trojboce uzavřeným presbytářem a štíhlou čtvercovou věží připojenou v ose severozápadního průčelí. Stavba je patřena opěráky. Sakristie je přistavěna ve východním koutu křížení. Zdivo je opukové, typické pro tuto oblast, s drobnými cihelnými dozdívkami, původně a nyní opět omítnuté. Sokl, podokenní římsa a další profilované prvky jsou pískovcové. Vápenný nátěr omítky je okrový, aktivní prvky jsou tmavé, pasivní světlé až skoro bílé. Střecha je sedlová, nad polygonálním presbytářem uzavřena logicky půljehlancově. Obě roviny hlavní střechy jsou opatřeny třemi větracími sedlovými vikýři s hrotnicemi. Věž má čtyřbokou jehlancovou střechu se sraženými rohy, nad knoflíkem uzavřenou hrotnicí ve tvaru latinského kříže, bohatě zdobeného, patrně litinového. Jako krytina jsou užity keramické tašky, „románský“ tvarový typ. Příkrá štíhlá střecha věže je kryta červeně natřeným falcovaným plechem. Fasáda je vodorovně členěna na režný sokl, omítanou soklovou lizénu, podokenní skloněnou římsu a římsu korunní, podloženou vlysem s motivem čtverců nakoso. Svisle objekt člení především opěráky, zpravidla dvoustupňové, při nárožích věže třístupňové. U pravoúhlých nároží jsou užity vždy opěráky dva, kolmé k oběma fasádám. Dále celkovou tektoniku dotváří široké po stranách bosované šambrány hrotitých oken s naznačeným klenákem. Vchod tvoří ústupkový portál s oblouny a výžlabky, zakončený lomeně. Vstup je pravoúhlý, s kamenným ostěním, nad rovným překladem vyplňuje plochu slepého nadsvětlíku trojlistý štukový motiv, tzv. jeptiška. Portál je završen ostrým štítem s kraby a vrcholovým kamenným křížem. Za křížem je prolomeno rozetové okno kruchty. Tři niky štítků věže jsou opatřeny hodinami.