Ledebourský palác

Areál Ledeburského (dříve Trautmannsdorfshého) paláce sestává z budovy paláce, zahrady, saly terreny, zdi s nikou a schodištěm, v ní osazené sochy Herkula, zahradních teras, sochy Dar nebes a země v západním dvoře a altánu v horní části zahrady. Členitá budova paláce s dvěma dvory vznikla na konstrukcích gotických domů renesančně a barokně upravených. Na reprezentativním raně klasicistním průčelí do Valdštejnského náměstí se uplatňuje barokní dekor. Součástí zahradního palácového křídla je sala terrena, výrazná pětiosá architektura s vnitřní iluzivní freskovou výzdobou. Na východní straně je symetricky k ní situovaná kulisová stěna s dvouramenným schodištěm (jedno rameno slepé) se střední hlubokou nikou, ve které je osazena kašna se sochou Herkula s kyjem a trojhlavou obludou. Jedná se o kopii starší plastiky z původní výzdoby zahrady. Nad parterem se na prudkém svahu rozprostírá barokní terasová zahrada italského typu členěná zdmi s balustrádami a schodišti orientovanými ke střední ose. Tato osa se uzavírá na severní straně zahrady polygonálním altánkem s třemi segmentovými otvory zasazeným do opěrné zdi. V západním dvoře je na hranolovém soklu umístěna socha Jana Štursy Dar nebes a země. Dílo z roku 1920 znázorňuje dívčí akt s hroznem v levé ruce.