dům usedlosti

Volně stojící transferovaný roubený patrový dům s podsíní z Vince (dříve čp. 13, který nahradil původní zaniklý obytný dům) vymezuje spolu s patrovým hospodářským stavením severozápadní stranu dvora. Patrový, z části roubený dům (přízemí s trojdílnou dispozicí - síň a zadní světnice byly přezděny v minulosti, kdy dům ještě stával ve Vinci) podélného půdorysu s asymetricky posazenou sedlovou střechou krytou nakoso kladenými eternitovými šablonami, je orientovaný podélnou osou ve směru SV-JZ. Hlavním dvouosým štítovým průčelím s bohatěji skládanou lomenicí (dříve s kabřincem) se obrací směrem k SV. Horní světnice vysunutá přibližně o 0,75 m před průčelí přízemí je podepřena jednoduchou podstávkou s profilovaným římsovým trámem. Podél 1/3 dvorního průčelí v úrovni patra předstupuje před líc fasády dřevěná pavlač. Z doby výstavby domu se dochavala malá okénka horní roubené světnice s masivními trámovými zárubněmi a drobně profilovanou nadokenní římsou. Objekt byl na původním místě evidován pod rejst. č. ÚSKP 10086/2-4257. Po transferu byl znovu prohlášen za kulturní památku a evidován pod rejst. č. ÚSKP 10027/2-3740.