rozhledna Bramberk

Rozhledna postavená z místní jizerskohorské žuly je posazena na vyvýšené základně vyrovnávající svažitost terénu, která je zpevněná opěrnou zdí z haklíkového zdiva také provedeného ze žulových kvádrů. Základna je přístupná z jihu pětistupňovým schodištěm. V jihozápadním cípu základny se nachází kamenný rozcestník, pro který bude zpracován samostatný návrh kulturní památky. Rozhledna je posazena v centrální části základny a je dvacet jedna metrů vysoká. Tvoří ji kubický monolit, který se směrem vzhůru zužuje a vrcholí odsazeným oktogonální nástavbou se zvonovou střechou krytou plechem. Rozhledna je přístupná jižním průčelím po nízkém předloženém schodišti dřevěnými dveřmi s nadsvětlíkem, které jsou zapuštěny do předsazeného portálu. Kamenný portál je vyzděný shodně ze žulových kvádrů a ukončuje jej zaoblený štít, ve kterém je vložený základní kámen s datací: „MCMXI“. V ose vstupu se nachází zapuštěný pás čtrnácti drobných oken pravidelného rastru dosahující přibližně třetinu výšky rozhledny. Ostatní strany prosvětlují čtyři okna nad sebou (jednokřídlá dělená na čtyři tabulky), přičemž jejich umístění sleduje rytmus vnitřního schodiště, k jehož osvětlení slouží. První vyhlídkové patro, které se nachází na vrcholu kubusu, se otvírá z každé strany dvěma okny (jednokřídlými dělenými na čtyři tabulky). Vyhlídkový oktogon má každou stranu osazenou jedním rozměrnějším oknem (jednokřídlým děleným na šest tabulek). Vnitřek věže tvoří dubové schodiště přisazené k obvodovým stěnám opatřené jednoduchým laťovým zábradlím, jeho poslední šnekovitá část je umístěna centrálně a ústí na vyhlídkovou podestu. Schodiště vyztužují dvě dřevěné vzpěry.