socha sv. Vojtěcha

Pískovcová socha v nadživotní velikosti na cestě z Manětína do Nečtin. Na nízkém hladkém hranolovém soklu je umístěn hranolový, z boku volutovými útvary podepřený podstavec ukončený masivní profilovanou římsou. Na čelní straně je velká reliéfní vykrajovaná deska s pamětním nápisem a nad ní do římsy vložený znak Max. Václava Lažanského pod korunkou. Nápis: “SanCtus ADaLbert Vs saLVbrls inibattonts paron Vs gVo Magls Vereratet Vr eX Voto erreXit illustriss.ac exscelent.D.D.Maxilianus Wenceslaus S.R.S.Comes Saschansky liber baro de Buccowe,dominus dominiorum Rabestein, Manetin et Lubens auae caesareae ac regiar et A apostolicarae Maiestatis intimus consiliarius et camerrius actualis” . Světec oblečený do biskupského roucha s mitrou na hlavě, má pravou ruku vztyčenou a v levé drží knihu. Pravicí ukazuje k nebesům. U Vojtěcha je berla a mučednická palma. Materiál: pískovec, socha v životní velikosti. Byla na místo přenesena na počátku 80. let 20.století.