kaple

Kaple se nachází v osadě Ostrůvek (Insenthal), v sousedství loveckého zámečku který nechali postavit v r. 1876 Windischgrätzové. V přilehlém romanticky upraveném anglickém parku bylo zřízeno několik rybníčků a roubená kaple. Kaple je volně stojící orientovaný objekt, sroubený z hraněných trámů (nárožní vazby rybinové) na kamenné spárované podezdívce, příčnou osou vestavěný do mírného svahu. Stavba sestává z obdélné lodi, na západě s otevřenou sloupovou předsíňkou a na východě s užším presbytářem uzavřeným třemi stranami osmiúhelníka. Střecha lodi sedlová s námětky a se zvoničkou v Z části. Na presbytář střecha přechází, hřeben ve stejné výšce jako u lodi, nad závěrem ukončená polygonální valbou, námětky jsou zde velmi krátké vlivem zúžení presbyteria oproti lodi. Stříška předsíňky pultová, klopená k Z, na bocích ukončená valbami. Krytina střech tvořena plechem, na starších fotografiích vidět dřevěný šindel. Sokl vyzděn z opracovaných více či méně pravidelných kvádrů s proškrabávanými spárami. Zvoničku v Z části střechy tvoří dvojice svislých sloupků vyčnívajících nad střešní rovinu po stranách hřebene. Každý sloupek má dva na koso orientované pásky nesoucí na koso orientovaný čtvercový rám tvořící základ stanové stříšky s hrotnicí. Stříška má ve spodní části podlomení, pokrytá plechem, stejně jako spodní část zvoničky (původně šindel). Z průčelí lodi má ve střední ose vstup s masivním tesařským ostěním ukončeným obloukem. Dveře dvoukřídlé, za lícem zdiva, složené ze svisle kladených prken a s rastrem oblých hlav hřebů. V každém křídle po jednom na výšku kosočtverečném otvoru vyplněném dvěma diagonálně kladenými laťkami. Před vstupem dva kamenné stupně. Vstup kryje otevřená sloupková předsíňka nad obdélným podélným půdorysem, na J str. terén vyrovnán dvěma kamennými stupni. Kce. tvořena čtyřmi hranolovými dřevěnými sloupky, usazenými čepem do kamenných patek, nesoucími dva příčné a jeden podélný hranolový horizontální trám. Trámy mají na volné vnější hraně ozdobné vyřezávky. Ve styku sloupků a trámů vložena ozdobně profilovaná prkenná sedla. Na podélném trámu, ve střední ose, rytý letopočet: A 1921 D. Strop předsíňky prostý prkenný. Střecha pultová, na stranách s valbami, pokrytá plechem. Prvky kce. řezané, patrně se jedná o pozdější přístavbu (viz. letopočet na trámu). Štít lodi je trojúhelný, na bocích sklon změněn námětky, obedněný svisle kladenými překrývajícími se prkny a s přesahem střechy. Prkna bednění na spodních stranách ukončena obloučkem. Ve střední ose štítu kruhový zasklený otvor, po obvodu zdobený profilovanými prkny. Podélná průčelí lodi shodně řešená, s nepředstupujícím soklem a třemi okenními osami. Okna v líci stěn jsou jednoduchá dřevěná dvoukřídlá ukončená obloukem a o osmi tabulkách, v masivním obdélném trámkovém rámu. Okap podbitý příčně kladenými prkny. Na V straně na bocích lodi předstupujících před presbytář přesah střechy lodi uzavřen svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry. Presbytář má stejně jako loď nepředstupující sokl, tupoúhlá nároží roubených stěn vyvázána na rybinu, ale od cca 2/3 výšky až po korunu v nárožích svislé sloupky zalícované se stěnami. Ve V stěně presbytáře není provedeno okno, ve zbylých čtyřech stěnách okna stejná jako v lodi, akorát menší a výše posazená.