křížový kámen - smírčí kříž

Objekt se nalézá cca 250 m za železničním přejezdem, vlevo silnice ve směru do Brodu nad Tichou. Přibližné rozměry šířka 58 cm, výška 68 cm (celková 100 cm), tloušťka 25 cm. Křížový kámen s masivní základnou vsazenou do země a zaobleným vrcholem. Na straně k silnici se kámen jeví jako půlkulatý, s mělkým vpadlým reliéfem tlapatého rovnoramenného kříže, jehož břevna jsou na koncích mírně rozštěpena jako u maltézského kříže. Nadzemní část odvrácená od silnice se jeví jako kruhová stéla s reliéfem klínového kříže v kruhu. Na levé boční straně při pohledu od silnice v patě kamene vysekán vpadlý reliéf meče a ruky uťaté v zápěstí - asi výstražné znamení. Může se jednat o starý mezník s výstražným zmanením, nebo o smírčí kámen.