socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí před vjezdem do areálu Lomského mlýna, není zcela jasné, zda stojí na svém původním místě. Kamenná (žula) plastika světce na kamenném pilířku, celý objekt nově polychromovaný. Celková výška 280 cm, výška sochy 94 cm. Votivní nápis: GESTIFFTET ASTAANDI DEM JOHANN STERNKOPF N. 33, 1829. Hranolový kónický dřík pilířku vyrůstá z hranolového režného soklíku, ze stran soklíku rytá zrcadla s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. Dřík na čelní straně zdoben reliéfem s motivem vinné révy a nad ním reliéfem zavěšeného šátku. Boční strany dříku s rytými zrcadly, vespodu půlkruhově vykrojenými a na vrchní straně s čtvrtkruhově vykrojenými rohy a půlkruhovým vzedmutím. Zadní strana hladká. Pilířek ukončen vysokou obdélnou deskou s bohatou římsovou profilací, zadní strana hladká. Na desku dosedá postament vespodu hranolový, segmentově vykrojený a ukončený oblounem, zadní strana hladká. Na čelní straně postamentu reliéf andílčí hlavy. Na postamentu socha světce v podživotní velikosti, s neobratně vyjádřeným kontrapostem, levá noha pokrčena a nakročena dopředu. Oblečení v duchu tradiční ikonografie do kleriky, dlouhé na kolena padající rochety a přes ramena padající kožešinové šuby se střapci. Krucifix uložen diagonálně. Pravá ruka pokrčena, dlaní přidržuje podélné břevno v místě korpusu. Levá ruka volně spuštěna při těle dlaní přidržuje patu podélného břevna a palmovou ratolest. Hlava mírně natočena doprava, kryta biretem. Obličej široký s plnovousem bez výraznějšího mimického akcentu. Vlasy polodlouhé vlnité.