radnice

Dvoupatrový zděný omítaný řadový dům, v severní frontě náměstí, o čtyřech sdružených okenních osách, na obdélném půdorysu a s dvorním křídlem. Střecha sedlová pokrytá esovkami. Do náměstí široký zděný omítaný štít, hřeben střechy rovnoběžný se štítem. Průčelí do náměstí s nízkým soklem, členěno pěticí vysokých pilastrů s římsovými hlavicemi navazujícími na profilaci kordonové římsy prvního patra, druhé patro členěno stejně, hlavice pilastrů navazují na profilaci korunní římsy. Ve střední ose přízemí vstupní portál, otvor ukončen segmentem oblouku. V nábězích oblouku nízké profilované římsy, ve vrcholu oblouku vysoký klenák vrůstající do dvojitého hladkého pásu, ve cviklech geometrické vpadliny. V nadpraží na hladkém pásu nízký trojúhelný dříkem pilastru prolomený štít. Dveře dvoukřídlé profilované, s ozdobnými závěsy a středními terčovými držadly v křídlech v podobě lvích hlav, v oblouku prosklení. V krajních osách přízemí po jednom sdruženém šestitabulkovém okně, v líci zdiva, s podokenní římsou, orámovaném lištou a s nadokenní přímou římsou. Okna v patře dtto. Patro ukončeno profilovanou kordonovou římsou. Okna druhého patra stejná jako v přízemí a v prvním patře. Druhé patro ukončeno profilovanou korunní římsou. Průčelí zakončeno mohutným širokým zděným omítaným štítem, přes šířku celého průčelí do náměstí. Střed štítu o dvou sdružených osách členěný trojicí pilastrů s jednoduchými římsovými hlavicemi navazujícími na profilaci vodorovné římsy štítu. Okna jako v průčelí. Křídla na stranách vzedmutá čtvrtkruhem a stoupající segmentovým vykrojením do úrovně vodorovné římsy. Na římsu dosedá tympanon. Na stranách a ve vrcholu kamenné plastiky (Panna Marie, sv. Anna a sv. Petr). Plochy křídel a tympanonu pokryty malovanými alegorickými výjevy „Živnosti a obchod“- „Stáří a mládí v římském pojetí“. Na dřících pilířů malované postavy vojínů, na středním vlajkonoš s městským znakem. Dvorní průčelí hladké, vlevo s kolmým dvorním křídlem, na obdélném půdorysu, s pultovou střechou pokrytou esovkami. Ve střední ose domu schodišťový rizalit, přiléhající boční stěnou k dvornímu křídlu, s valbovou střechou pokrytou esovkami. V čelní stěně rizalitu v přízemí, mimo střední osu, obdélný vstup s dřevěnými profilovanými jednokřídlými dveřmi. Nad vstupem v mezipatře a patře velké pravoúhlé otvory (vyšší větší), s prosklenou výplní dřevěné konstrukce. Vpravo rizalitu v přízemí úzký vstupní otvor s plechovými dveřmi s nadsvětlíkem. V prvním patře jedno a ve druhém dvě obdélná dvojitá dvoukřídlá okna s ventilačkou a poutcem, v líci zdiva. Ve volném nároží mohutný zaoblený opěrák. Průčelí dvorního křídla do dvora hladké, o třech osách. V přízemí ve střední ose obdélný vstup na jednom kamenném stupni, s jednokřídlými novodobými částečně prosklenými dveřmi, za lícem zdiva, chráněné mříží v líci zdiva. Na stranách po jednom obdélném okně členěném do „T“, za lícem zdiva. V patře okna stejná, ale bez mříží. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. V levém volném nároží úsek stupňovitého zdiva, v korunách kryto plechem.