městský dům

Jednopatrový zděný omítaný nárožní dům, v jižní frontě náměstí Svobody, o 3x8 osách, na obdélném půdorysu. Střecha sedlová pokrytá esovkami, se štítovou orientací do náměstí, v jižním závěru mírně zvýšená. Průčelí do náměstí o třech osách, s hrubě omítaným soklem, členěno vysokým pilastrovým řádem, římsové hlavice pilastrů částečně zasahují do profilace korunní římsy. Ve střední ose přízemí obdélný vstup, na dvou kamenných stupních, s kamenným ostěním s uchy po obvodu s lištou, v nadpraží rytý letopočet 1769. Dveře dřevěné ze dvou horních třetin prosklené. V pravé ose obdélné novodobé šestitabulkové okno, za lícem zdiva, orámované šambránou s uchy a lištou po obvodu, suprafenestra ukončena štukovou profilovanou římsou ve tvaru oslího hřbetu, v poli vložený plastický štukový trojlist. V levé krajní ose větší obdélný otvor s nečleněnou výplní s ventilačkou, orámovaný šambránou s uchy a lištou po obvodu, suprafenestra ukončena štukovou profilovanou římsou ve tvaru oslího hřbetu, v poli vložený plastický štukový trojlist. Přízemí končeno kordonovým pásem na dolní a spodní straně dvojice lišt. V patře ve střední ose obdélné slepé okno, orámované šambránou s uchy a lištou po obvodu, s nízkou podokenní římsou a plošnou štukovou čabrakou v parapetu, suprafenestra ukončena profilovanou lištou ve tvaru trojlaločného oblouku, v poli vložen plastický štukový ornament. Okna v krajních osách obdélná novodobá šestitabulková, za lícem zdiva, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu, s nízkými podokenními římsami a plošnými štukovými čabrakami v parapetech, suprafenestry ukončeny štukovou profilovanou římsou ve tvaru oslího hřbetu, v poli vložený plastický štukový trojlist. Patro ukončeno profilovanou korunní římsou. Štít trojúhelný vlevo se sklonem změněným námětkem, dolní polovina zděná omítaná, horní polovina bedněná svisle kladenými prkny. Dolní část po obvodu orámovaná profilovanou římsou, členěná čtveřicí pilastrů s jednoduchými římsovými hlavicemi, o třech osách. Ve střední ose půdní otvor ukončený nízkým segmentem oblouku, s jednokřídlými prkennými dveřmi, za lícem zdiva. V krajních osách po jednom okénku ukončeném nízkým segmentem oblouku. Podélné průčelí do kostelní ulice o osmi osách s nízkým hrubě omítaným soklem, členěno vysokým pilastrovým řádem, římsové hlavice pilastrů částečně zasahují do profilace korunní římsy. V první a sedmé ose od nároží do náměstí obdélné vstupy orámované šambránami s uchy lištou po obvodu, supraporty ukončeny profilovanými štukovými římsami ve tvaru trojlaločného oblouku a s vloženým plastickým štukovým ornamentem. Ve zbylých osách obdélná slepá okna orámovaná šambránami s uchy a lištu po obvodu, suprafenestry ukončeny střídavě profilovanými štukovými římsami ve tvaru oslích hřbetů a trojlaločných oblouků, v polích plastické štukové ornamenty. Přízemí končeno kordonovým pásem na dolní a spodní straně dvojice lišt. V patře obdélná novodobá šestitabulková okna, za lícem zdiva, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu, s nízkými podokenními římsami a plošnými štukovými čabrakami v parapetech, suprafenestry ukončeny střídavě profilovanými štukovými římsami ve tvaru oslích hřbetů a trojlaločných oblouků, v polích plastické štukové ornamenty. Patro ukončeno profilovanou korunní římsou. V závěru v pultu sedlové střechy jeden prkenný vikýř se sedlovou stříškou. Dvorní podélné průčelí hladké, hrubě omítané, o čtyřech osách. Okna obdélná novodobá, za lícem zdiva.