fara

Volně stojící jednopatrová budova, na půdorysu „L“, se starším západním traktem orientovaným ve směru S-J a mladším východním traktem přiléhajícím na jihu a orientovaným ve směru V-Z, fasády pozdně barokní. Střechy valbové pokryté vláknocementovými šablonami. Západní podélné průčelí západního křídla o sedmi osách, členěno vysokým pilastrovým řádem, v jižním závěru hladké s nárožní lisénou. Pilastry s hladkými dříky, předěleny hladkým kordonovým pásem a s toskánskými hlavicemi nesoucími korunní římsu. V páté ose přízemí od severního nároží hlavní vstup ukončený obloukem, s hladkým štukovým ostěním s náběžními články a s vrcholovým volutovým profilovaným klenákem, cvikly vpadlé. Nad obloukem na kordonovém pásu pamětní majuskulní nápis v nátěru fasády: „/PAX HVIC DOMVI SALVSOVE IN EA VIVENTIBVS ET INTRANTIBVS/ /(1707)/“. Dveře jednokřídlé dřevěné. Okna v přízemí čtvercová orámovaná hladkými šambránami s nevýraznými uchy, v nadpražích s pásem s oválnou vpadlinou na stranách ukončenou diamantovým řezem. V první druhé a třetí ose od severního nároží okna slepá. Ve druhé ose okno chráněno dekorativní kovanou mříží, v šesté ose novodobou mříží v líci zdiva. Okna v patře obdélná křížem členěná, za lícem zdiva, s hladkými parapetními výplněmi, nízkými podokenními římsami, orámovaná hladkými šambránami s uchy. V nadpražích se pravidelně střídají trojúhelné a segmentové frontony. V jižní hladké části v patře menší obdélné okénko, za lícem zdiva. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. V severní části pultu střechy tři pultové vikýřky. V hřebeni střechy tři zděné omítané komíny s ozdobně profilovanými hlavicemi a průduchy krytými stříškami tvořenými segmentově vzedmutým plechem. Severní průčelí o čtyřech osách členěno jako severní část západního průčelí. Otvory stejné, akorát v přízemí obdélná a ve středních osách slepá okna. Okna v krajních osách chráněna mřížemi. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. Střecha ukončena valbou s námětky. Východní průčelí o šesti osách a se stejným členěním jako předchozí průčelí. Ve čtvrté ose od severního nároží vjezd ukončený obloukem, s hladkým štukovým ostěním s náběžními články a s vrcholovým volutovým klenákem, cvikly vpadlé. Vrata dvoukřídlá dřevěná rámová svisle krytá. Okna přízemí obdélná křížem členěná chráněná mříží, ve druhé ose od severu okno slepé. Okna v patře stejná jako v předchozích průčelích, akorát bez šambrán. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. V pultu střechy dva pultové vikýřky. Jižní průčelí v přízemí o třech a v patře o čtyřech osách, dnes s téměř odstraněnou omítkou. Ve zdivu vytaženy nárožní pásy pro pilastry (lisény), v přízemí mezi otvory lisény a široký kordonový pás. V přízemí trojice vstupů (arkád), ukončených obloukem, vlevo vchod do interiéru. Dva otvory vpravo s provizorními prkennými výplněmi. V patře čtyři okenní osy (2-2). V levé krajní ose, v místě bývalého záchodového přístavku, ve vpadlině ukončené segmentem oblouku a s parapetem dozděným cihlami a tvárnicemi vloženo obdélné podélné nečleněné okénko. Ve zbylých třech osách obdélná křížem členěná okna, za lícem zdiva. Severní průčelí východního traktu o čtyřech osách členěno stejně jako průčelí západního traktu. Ve druhé ose přízemí od východního nároží obdélný vstup na třech kamenných stupních, s kamenným ostěním s uchy a hladkým klenákem s datací do r. 1737, „/M D/ /CC/ /XXX/ /VII/“. Nad nadpražím profilovaná mírně zalomená římsa. Dveře dřevěné jednokřídlé novodobé profilované. Ve čtvrté ose vjezd ukončený obloukem, s hladkým štukovým ostěním s náběžními články a s vrcholovým volutovým klenákem, cvikly vpadlé. Vrata dvoukřídlá dřevěná rámová svisle krytá. Okna v přízemí a patře jako v západním traktu, v přízemí bez mříží. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. V pultu střechy jeden pultový vikýřek a jeden omítaný komín s ozdobně profilovanou hlavicí a průduchem krytým stříškou tvořenou segmentově vzedmutým plechem. Východní průčelí o třech osách, stejně členěno a se stejnými okny. Ve střední ose přízemí slepé okno. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. Střecha ukončena valbou s námětky. Jižní průčelí o čtyřech osách, s téměř odstraněnou omítkou. V levé krajní ose široký vjezd ukončený obloukem, výplň provizorní prkenná. Ve zbylých osách obdélná křížem členěná okna, za lícem zdiva, ve zdivu vytaženy šambrány. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou.