městský dům

Jednopatrový zděný omítaný dům, o čtyřech osách, v závěru jižní fronty náměstí Svobody, na obdélném půdorysu s dvorním křídlem na obdélném půdorysu. Střecha domu sedlová pokrytá esovkami, se štítovou orientací do náměstí. Střecha dvorního křídla nižší sedlová pokrytá esovkami, oddělená požárním štítem krytým plechem a navýšeným nad úroveň obou střech. Průčelí do náměstí o čtyřech osách, členěno vysokým pilastrovým řádem, čtveřice pilastrů s jednoduchými římsovými hlavicemi navazujícími na profilaci korunní římsy a z nadokenní profilované římsy v patře na pilastry přesahuje část profilace. V pravé krajní ose přízemí vjezd ukončený stlačeným obloukem, s pískovcovým ostěním. Ostění s obdélnými náběžními články a s vrcholovým klenákem. V patách otvoru kamenné odrazníky. Ze stojen portálku vyrůstají krátké úseky pilastrů s jednoduchými římsovými hlavicemi nesoucími prolomený půlkruhový fronton. Ve zbylých třech osách přízemí obdélná šestitabulková okna v líci zdiva, s pískovcovým ostěním s uchy a lištou po obvodu, suprafenestry štukové s vloženou plastickou mušlí, střídavě ukončené půlkruhovými a zalomenými římsami. Přízemí ukončeno nízkou kordonovou římsou. V patře čtyři okenní osy. Oka obdélná šestitabulková, v líci zdiva, s hladkými parapetními výplněmi, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu, suprafenestry štukové s vloženou plastickou mušlí, střídavě ukončené půlkruhovými a zalomenými římsami. Nadokenní římsy včleněny do průběžné mírně profilované nadokenní římsy. Patro ukončeno profilovanou korunní římsou. Štít zděný omítaný na nízké atice. Střed štítu vymezen dvojicí pilastrů. Křídla se odvíjejí z nevelkých volut a stoupají, mírně segmentově vykrojené, u volut na stranách po jednom kamenném obelisku. Pilastry s hladkými dříky a jednoduchými římsovými hlavicemi navazujícími na profilaci vodorovné profilované římsy štítu. Římsa ve středu segmentově vzedmutá. Střed štítu o třech osách, v krajních obdélná šestitabulková, v líci zdiva, s nízkými podokenními římsami, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu, v nadpraží plastické štukové mušle a nadokenní římsy jedna segmentová druhá zalomená. Mezi okny úzká nika ukončená konchou, s parapetní římsou a vpadlým orámováním s náběžními články a hlavním klenákem. V nice drobná kamenná soška Panny Marie na hranolovém postamentu. Na vodorovnou římsu štítu dosedá trojlaločný závěr štítu, po obvodě římsovitě orámovaný, na stranách a ve vrcholu kamenné koule. V poli závěru štítu dva svislé oválné větrací otvory, orámované šambránami s lištou. Nad otvory štuková lišta ve tvaru trojlaločného oblouku. Pod horním obloukem štukový kříž. Východní průčelí hladké, obrácené do sousedního dvora, o dvou osách. Okna obdélná šestitabulková, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu. V pultu sedlové střechy čtyři nepravidelně rozmístěné vikýřky ve dvou řadách. Vikýřky zděné omítané s obdélnými šestitabulkovými okny, ukončené profilovanými římsami a s valbovými stříškami. V horní řadě vikýřků hranolový zděný omítaný komín s ozdobně profilovanou hlavicí, průduch krytý stříškou tvořenou segmentově vzdutým plechem. V západním pultu střechy stejné vikýřky. Dvorní průčelí hladké, ve východní části s přiléhajícím dvorním křídlem. V přízemí vlevo, obloukem ukončený vstup průjezdu. Vpravo od něj hranolový přízemní přístavek s pultovou střechou a jedním obdélným šestitabulkovým oknem, orámovaným šambránou s uchy a lištou po obvodu, obráceným k otvoru průjezdu. V patře dvě obdélná šestitabulková okna, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu. Štít zděný trojúhelný neoddělený od průčelí, vlevo s jedním obdélným šestitabulkovým oknem, orámovaným šambránou s uchy a lištou po obvodu. Pod vrcholem, ve střední ose, jeden podélný oválný větrací otvor. Dvorní křídlo na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou pokrytou esovkami, sevřenou požárními štíty navýšenými nad úroveň střechy, kryto plechem. Ve východním průčelí tři osy (2-1). Okna obdélná šestitabulková, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu. Průčelí ukončeno fabionovou korunní římsou. V pultu střechy tři (2-1) vikýřky, stejné jako u domu. Jižní štítové průčelí hladké se zděným omítaným neodděleným trojúhelným štítem. V západním průčelí v přízemí dvě osy, vlevo menší obdélné šestitabulkové okno, orámované šambránou s uchy a lištou po obvodu. Vpravo obdélný vstup s jednokřídlými palubkovými dveřmi, za lícem zdiva. V patře dvě obdélná šestitabulková okna, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu. Průčelí ukončeno fabionovou korunní římsou. V pultu střechy tři (1-2) vikýřky jako u domu a dva zděné omítané komíny s ozdobně profilovanými hlavicemi, průduchy kryty stříškou tvořenou segmentově vzdutým plechem.