městský dům

Přízemní zděný omítaný řadový dům, v jižní frontě náměstí Svobody, o třech osách, na obdélném půdorysu. Střecha sedlová pokrytá bobrovkami, se štítovou orientací do náměstí. V pultu sedlové střechy k západu vysoký hranolový omítaný komín s kónickou patou a s půlkruhem překlenutým zhlavím. Průčelí do náměstí zdobeno nově obnoveným sgrafitem včetně trojúhelného štítu, sokl obložený kamennými deskami, v nárožích pilastry s jednoduchými hlavicemi nesoucí korunní profilovanou římsu. V levé krajní ose vjezd s novodobým kamenným ostěním obdélného obrysu se čtvrtkruhově vykrojenými rohy, otvor ukončený stlačeným obloukem. V nábězích oblouku obdélné náběžní články ukončené oblounem, ve vrcholu oblouku hlavní klenák s rytým mariánským emblémem a pod ním datace „1574“, v patkách, stojnách a cviklech rytá zrcadla s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. Na stranách ve cviklech ryté nápisy: /N o/ /35/. Vrata novodobá dvoukřídlá dřevěná s ozdobně skládaným pokryvem a rastrem oblých hlav hřebů. Ve dvou pravých osách přízemí obdélná šestitabulková okna, v líci zdiva, s kamenným ostěním s uchy a rytou lištou po obvodu, vyrůstajícím z kamenných podokenních říms. Mezi portálem a oknem pod korunní římsou domovní znamení - kamenná původně polychromovaná reliéfní růže, dnes pouze květ stonek chybí. Na korunní profilovanou římsu dosedá zděný trojúhelný štít, o třech osách, vpravo sklon změněn námětkem. Šikmé strany orámovány profilovaným pásem. Ve střední ose půdní otvor ukončený nízkým segmentem oblouku, hladce orámovaný v omítce. Dveře jednokřídlé prkenné, za lícem zdiva. Na stranách po jednom malém segmentem ukončeném nečleněném okénku, za lícem zdiva, hladce orámovaném v omítce a pod vrcholem štítu jedno stejné okénko. Průčelí do dvora hladké, o třech osách, vlevo dvě obdélná šestitabulková okna, v líci zdiva, s kamenným ostěním s uchy a rytou lištou po obvodu, vyrůstajícím z kamenných podokenních říms a vpravo obdélný vstup. Štít vysoký trojúhelný, mírně předsazený na dřevěných konzolách. Ve dvou spodních třetinách s bohatou hrázděnou konstrukcí, horní třetina bedněná diagonálně složenými prkny ke střední svislé ose. Střecha dvorního traktu vyšší, v pultu k východu vysoký hranolový omítaný komín s půlkruhem překlenutým zhlavím. Dvůr z východu ohrazen omítanou zdí s režnou kamennou podezdívkou. Koruna zdi kryta bobrovkami ve spádu sedlové stříšky.