Kounicovy koleje

Monumentální čtyřpatrová architektura o dvou trojkřídlých blocích soustředěných kolem dvora a spojených vstupním útvarem a dvorní přízemní budovou tělocvičny tvoří nepřehlédnutelnou urbanistickou dominantu horní části žabovřesské aglomerace na návrší Kraví Hory. Architektonický ráz budovy je inspirován duchem moderny s výraznými ozvuky lidové architektury, sgrafito pokrývající horní část průčelních fasád je pojedníno v historizujícím novorenesančním duchu. Mohutný sokl budovy zahrnující 2 podlaží členěný vysoce plastickou bosáží je ukončen masivní kordonovou římsou. Hladká průčelí v 2. a 3. patře pojednaná v okrovém tónu omítnutí jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory rámovanými kontrastními plochými šambránami z vínově červeného umělého kamene. Průčelí ve čtvrtém patře tvoří široký pás z umělého kamene prolomený pravoúhlými okenními otvory s plochými šambránami, meziokenní plochy nesou sgrafitovou výzdobu s náměty zemských znaků českých zemí a dalších erbů, na širších plochách na rizalitech jsou umístěna sgrafita znázorňují obdélné kartuše s lidovými pořekadly a rčeními nesenými putti a doplněnými festony a rozvilinami, v drobných polích na okrajích a bocích rizalitů a v koutech průčelí při rizalitech se nachází sgrafitové arabesky. Průčelí jsou završena vyloženou profilovanou korunní římsou nesoucí valbové střechy prolomené hranolovými vikýři krytými valbovými stříškami a na rizalitech vikýři lunetového tvaru. Severní štítové průčelí dvorní přízemní sálové stavby je uprostřed členěno edikulovou architekturou završenou trojúhelníkovým frontonem, pod nímž je prolomena pravoúhlou vpadlinou obsahující sgrafito s námětem jezdeckého portrétu sv. Václava třímajícího praporec s nápisem: NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM/I BUDOUCÍM. Pod sgrafitem je umístěna bronzová deska s reliéfním nápisem: ZDE BOJOVALI A UMÍRALI/PROTIFAŠISTIČTÍ BOJOVNÍCI/ZA SVOBODU ČLOVĚKA/1939 - 1945//. Ještě níže se nachází reliéfní bronzová deska s názvem Vlastenec nesoucí vysoký reliéf popraveného muže. Po stranách střední edikuly je štítové průčelí prolomeno půlkruhově zaklenutými okenními otvory. Průčelí jižního vstupního útvar tvoří monumentální edikulová architektura portálu - pravoúhlý vstup je rámován dvojicí kanelovaných pilastrů svírající nadpraží, nad nímž je prolomen velký lunetový nadsvětlík, portál s nadvětlíkem je flankován dvojící polosloupů s korintskými hlavicemi nesoucími trojúhelníkový ořímsovaný štít.