hornický domek

Tzv. hornická chalupa, dům čp. 105, je situována v jižní části historického jádra města Březové Hory (dnes Příbram VI ? Březové Hory), v drobné neuspořádané zástavbě převážně přízemních, nejvýše patrových objektů. Pozemek je na SV straně lemován obloukem ulice Havířské, na ostatních stranách sousedí s okolními zahradami. Chalupa je postavena na svažitém pozemku nepravidelného půdorysu, přibližně rovnoběžně s vrstevnicí zhruba uprostřed pozemku, který příčně dělí na horní ? JV část (dvorek se srovnaným terénem) a svažitou zahradu na SZ straně. Dvůr doplňují další dva drobné skladové objekty na záp. a jižní straně, které jsou novodobé (nebo novodobě upravené) a nemají památkovou hodnotu. Dům protáhle obdélného půdorysu s přístavkem (krátkým kolmým křídlem) na SZ straně je orientován přibližně ve směru SV - JZ. Dispozice domu je příčně rozdělena na 4 díly, oboustranně obytná. Komunikačním uzlem je vstupní síň ve druhém dílu od JV, přístupná dochovanými jednokřídlými dveřmi rámové konstrukce. Od síně je podélnou vnitřní dělící stěnou oddělena černá kuchyně, přístupná jednokřídlými dveřmi rámové konstrukce. V příčných stěnách vedou ze síně vstupní jednokřídlé dveře do světnic. Podlaha síně je cihelná, stěny omítané, strop rovný dřevěný trámový s omítaným podhledem. Do vých. rohu síně je vestavěno obedněné schodiště do podkroví. V zadním traktu druhého dílu od JZ, za vstupní síní, je situována průchozí černá kuchyně. Obvodové zdivo je kamenné. Na JZ straně je příčná dělící zeď otevřená širokou nikou se šikmými špaletami a segmentovým záklenkem, s cihelnou podestou topeniště a zachovanými přikládacími otvory kamen (původně pece) do JZ světnice. V protější SV stěně je rovněž nika se šikmými špaletami a segmentovým záklenkem, ovšem překrytá vestavbou topeniště (udírny?) ze smíšeného zdiva, završeného kachlovou římsou, druhotně použitou z rozebraných kachlových kamen. Dvířka jsou plechová, s esíčkovými závěsy. V JV stěně jsou vstupní dveře ze síně v nice se šikmými špaletami a segmentovým záklenkem, protější obvodová stěna je otevřená dvojicí dveří, zasazených do asymetrické niky se šikmými špaletami a segmentovým záklenkem. Oba dveřní otvory mají trámkové zárubně, levý vede na strmé schody do sklepa pod zadní přístavbou, pravý do komory v této přístavbě. Černá kuchyně je zaklenuta cihelnou valenou klenbou půlkruhového profilu, se širokým otevřeným ústím dymníku. Krajní JZ díl domu je poněkud širší než zbývající část stavby a tvoří jej velká hlavní světnice, přístupná dveřmi v nice se šikmými špaletami a segmentovým záklenkem ze síně. Ve zbývajících stěnách (SZ, JZ a JV) jsou okna v nikách se šikmými špaletami a segmentovými záklenky (vždy jedno v každé stěně). Okna jsou dvojitá dvoukřídlá šestitabulková, vnitřní se zachovanými rohovými závěsy klasicistního typu. SZ stěna je v pravé části (blíže k bloku černé kuchyně, v místě zaniklé pece) půdorysně zesílena. V SV stěně, rovněž půdorysně zesílené nalevo od vstupních dveří, je pravoúhlá nika ? někdejší osvětlovací krbeček. V sev. rohu jsou osazena (na místě předpokládané pece a kachlových kamen) litinová kamna (sporák) s dekorativně esovitě zakřivenými nohami. Podlaha je prkenná novodobá, strop omítaný trámový, s vystupujícím odhaleným jedním stropním trámem. Třetí díl od JZ tvoří někdejší zadní světnice, druhotně příčně rozdělená příčkou na dva pokoje. V příčce jsou spojovací jednokřídlé dveře rámové konstrukce s prosklenou horní výplní. V protilehlých stěnách ? SZ a JV ? jsou vždy dvě okna v nikách se šikmými špaletami a segmentovými záklenky. Okna jsou dvojitá dvoukřídlá šestitabulková, s bambulkovými závěsy, na vnitřní straně ještě doplněná deskovými okenicemi. Podlaha je prkenná, strop omítaný trámový s odhalenými, bíle natřenými trámy. Za černou kuchyní je v kolmém přístavku situována komora. Obvodové zdivo je kamenné omítané, s drobným štěrbinovitým větracím okénkem na zadní SZ straně. Komora je zaklenuta kamennou omítanou valenou klenbou půlkruhového profilu s vrcholnicí orientovanou kolmo k průčelí. Podlaha je prkenná. Pod komorou je situován drobný stísněný sklípek, využívající svažitého terénu, přístupný stejně jako komora přímo z černé kuchyně. Zdivo sklípku je kamenné bez omítky, se zbytky vnitřního dělení kamennou příčkou se zaniklou dřevěnou dělící konstrukcí. Sklípek pod komorou je zaklenut kamennou valenou klenbou půlkruhového profilu s vrcholnicí orientovanou kolmo k průčelí. Podlaha je hliněná, schody z černé kuchyně kamenné a cihelné. Krajní SV díl domu tvoří samostatně ze dvora přístupná kolna, připojená k dispozici domu druhotně. Obvodové zdivo je v dolní části kamenné, v horní nadezděné z nepálených cihel. Čelní stěna je opatřena novodobými dvoukřídlými bedněnými vraty. Kolna nemá strop a je přímo otevřena do prostoru krovu. Půda nad domem (resp. jeho třemi obytnými díly) je přístupná bedněným schodištěm ze síně. Příčně je rozdělena bedněnými příčkami. Krov je jednoduchý hambalkový, s vloženou střední rámovou stolicí pod úrovní hambalků. Stolice je tvořena podélně orientovanou vaznicí, svislými sloupky a v podélném směru je zavětrována pásky. Spoje hambalků s krokvemi jsou plátové (rybinové pláty), spoje střední rámové stolice jsou čepové. Všechny historické dřevěné prvky krovu jsou ručně opracované, spoje jsou jištěné dřevěnými hřeby (kolíky). Půda nižší sedlové střechy nad kolnou je spojená s prostorem kolny, krov je jednoduchý hambalkový, tvořený jedině krokvemi spojenými hambalky. JV vstupní průčelí je hladce omítané, s levým předstupujícím dílem JZ světnice. V rozsahu této světnice je jediné okno ? novodobé dvoukřídlé šestitabulkové. Dále vpravo, za ústupkem stěny, jsou situovány vstupní dveře do síně ? deskové konstrukce v trámkové zárubni, s litinovou eklektickou klikou. Dále vpravo je dvojice poněkud menších oken zadní rozdělené světnice (okna jsou šestitabulková dvoukřídlá novodobá). V pravé části průčelí jsou novodobá bedněná vrata kolny. SV štítové průčelí, orientované do uličky Havířské, je hladké bez otvorů ? tvoří jej čelní stěna kolny, s neodsazeným omítaným štítem. SZ zadní průčelí, obrácené do zahrady, je uprostřed přerušené vystupujícím blokem kolmého přístavku. Levá, mírně předstupující část je tvořena druhotně připojenou zadní stěnou kolny. Dále vpravo následuje úsek zdi se dvěma nestejně velkými okénky rozdělené zadní světnice (okna jsou šestitabulková dvoukřídlá novodobá). Blok přístavku je nečleněný, hladce omítaný s výrazně předstupujícím kamenným soklem a štěrbinovitým okénkem v SZ stěně. Krajní pravá JZ část průčelí výrazně předstupuje. Hladké omítané zdivo je nasazeno na kamenném soklu, stěna je členěna jedním oknem hlavní světnice (okno je šestitabulkové dvoukřídlé novodobé). JZ štítové průčelí je hladce omítané, stěna je členěna jedním oknem hlavní světnice (okno je šestitabulkové dvoukřídlé novodobé). Lichoběžníkový štít polovalbové střechy je novodobý bedněný. Střecha vlastního domu (3 obytné díly) je polovalbová, s výrazným přesahem nad zápražím, podpíraným šikmo seříznutými zhlavími stropních (současně vazných) trámů. Střecha je kryta řezaným dřevěným šindelem. Ze zadní strany hřebene vystupuje cihelný neomítaný komín. Střecha přední části domu (kolny) je nižší sedlová, krytá řezaným dřevěným šindelem, výškový rozdíl dělícího štítu mezi oběma střechami je dobedněn. Střecha má dřevěný okap, uvnitř vyložený plechem, pod převisem střechy je zápraží z vyskládaných kamenů se stružkou pro odtok vody.