socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého původně stávala před čp. 15. Žulová plastika světce na zdobeném sloupku, v čtvercové zahrádce tvořené nízkým plaňkovým plůtkem. Zřízeno soukromím dárcem, nesignována. Celková výška 310 cm, výška sochy 105 cm. Votivní nápis, čitelné pouze: … von JOHANN … 1847. Na nízké čtvercové desce hranolový soudečkově vzedmutý soklík, v nárožích zdobený plošnými ornamenty a ukončený deskou. Na soklíku hranolový sloup v nárožích členěný třičtvrtěsloupy s listovými hlavicemi. třičtvrtěsloupy z čelní strany se jeví jako tordované, spirálově ovinuté úponky vinné révy. Mezi hlavicemi polosloupů po jednom střapci. Boční a zadní strana sloupu, mezi polosloupy zdobena reliéfní rozvilinou s květy. Čelní plocha hladká. Hlavice sloupku desková, na čelní straně v nárožích a ve středu a v bočních stranách ve středech vyrůstají plastické lidské masky, andílčí hlavičky. Zadní strana bohatě profilovaná a půdorysně segmentově vykrojená. Na desce hranolový blokový postament, z čelní a z bočních stran s plastickými reliéfy znázorňujícími světce, na čelní straně sv. Josef. Na postamentu drobná soška sv. Jana Nepomuckého. Oblečení v duchu tradiční ikonografie do kleriky, dlouhé pod kolena padající rochety a přes ramena padající kožešinové šuby se střapci. Krucifix uložen diagonálně. Pravá ruka pokrčena, dlaní přidržuje podélné břevno v místě korpusu. Levá ruka volně spuštěna při těle dlaní přidržuje patu podélného břevna a palmovou ratolest. Hlava nakloněna doprava, kryta biretem. Obličej s plnovousem a útrpným výrazem, pohled sklopený ke krucifixu.