socha sv. Jana Nepomuckého

Socha stojí před vsí při příjezdu od Tachova na hrázi nevelkého rybníka. Dílo sestává z pilířku a plastiky, provedeno ze žuly. Na hranolovém soklíku osazen kónický polířek s hlavicí, na pilířku stojí plastika světce v podživotní velikosti. Celková výška 290 cm a výška plastiky 100 cm. Na celém objektu zbytky polychromie (červená, zelená, modrá, okr) a vápenného nátěru, signováno G B. Socha patří k nejpůsobivěji umístěným dílům G. Böhma v krajině. Na starších fotografiích jsou ještě vidět hranolové kamenné sloupky (vykloněné či povalené), které tvořily nároží laťkového plůtku. Dnes nenalezeny. Soklík hranolový, horní hrana ukončená mírně odsazeným zaoblením. Na čelní straně soklíku rytý majuskulní votivní nápis: / MICHL / ZULLITZ / Nro. 24 HAT / GESTIFFTET / 1831 /. Terén mírně zvýšen, spodní řádka s datací není vidět. Na stranách a nad nápisem ryté volutové ornamenty. Na bočních stranách ryté geometrické ornamenty. Zadní strana soklíku hladká. Na soklík dosedá pilířek, spoj jištěn kovaným pásem na zadní straně. Pilířek má jakoby bochníkovou patku. Na čelní a bočních stranách patky jsou mírně vpadlé obdélné podélné plochy s čtvrtkruhově vykrojenými rohy, v plochách plastické střapce. Dřík je kónický, na čelní straně se širokou zavíjenou volutou. Stěny dříku členěny mírně vpadlými plochami s plastickou reliéfní výzdobou v podobě úponků a plodů vinné révy. Pod vrcholem dříku členění oblounovou římskou. Nad římskou na čelní straně dříku ryté zrcadlo ukončené trojobloukem. V zrcadle vyrytá iniciála G B . Boční strany nad římskou se stejnými zrcadly, bez nápisů. Zadní strana hladká. Pilířek ukončen masivní předstupující římsovitě profilovanou deskou, na čelní straně s půdorysně předstupující středovou částí na zp. rizalitu. Na pilířku osazena plastika světce na podstavci. Podstavec sochy na cca čtvercovém půdorysu, spodní část má hranolový soklík, nad ním vzedmutí čtvrtkruhem přecházející v přímé stěny ukončené předstupujícím oblounem. Na čelní straně dvě plastické okřídlené andílčí hlavičky. Na boční straně vyčnívají dva kovové trny, patrně pro lampičku. Plastika postavy stojí na nízkém deskovém postamentu, který má na čelní straně vyryto světcovo jméno. Socha na zadní straně přikotvena k pilířku svislým kovaným pásem. Postava mírně esovitě prohnutá, levá noha nakročena. Oblečení v duchu tradiční ikonografie, do kleriky, rochety a přes ramena padající dlouhé kožešinové šuby. Krucifix uložen diagonálně, pokrčená pravá ruka přidržuje dlaní krucifix za korpus. Levá ruka jen mírně pokrčená, spuštěná při těle, přidržující dlaní spodní stranu podélného břevna. Hlava nakloněna výrazně k pravému rameni, kryta biretem. Široký obličej s plnovousem a bez výraznějšího mimického akcentu. Okolo hlavy kovová oblouková svatozář, dochována pouze obruč, hvězdy chybí.