holubník

Holubník stojí uprostřed dvora bývalého mlýna ve Světcích, původní objekt se zachoval v torzálním stavu. Je situovaný v historicky hodnotném prostředí v těsné blízkosti světecké jízdárny a bývalého paulánského kláštera. Spodní partii celodřevěné osmiboké stavby tvoří přízemní částečně otevřený altán s plným zábradlím, jeho stěny zdobeny dřevěným mřížovím. Na altán dosedá osmiboký dřevěný nástavec holubníku se 3 patry nad sebou umístěných polokruhových otvorů pro holuby s dřevěnými bidýlky. Celou stavbu ukončuje osmiboká jehlancová střecha s vysokou hrotnicí, krytá plechem. Osmiboká stříška lemuje také přechod mezi altánem a holubníkovým nástavcem. Stávající stav je výsledkem rekonstrukce dochovaného fragmentu, provedené v r. 2011. Před obnovou se objekt nacházel v torzálním stavu. Chyběla spodní altánová partie, vlastní těleso holubníku a střecha ležely odděleně uprostřed dvora. Stavba prý byla stržena nešťastnou náhodou při zavážení sena.