kaple

Kaplička leží vedle hlavní komunikace Mšeno nad Nisou - Jablonec nad Nisou, na její východní straně. Zděný omítaný objekt na obdélném půdorysu s odsazeným půlkruhovým závěrem. Fasády lemovány plastickým rámem z pilastrů. Čelní průčelí jednoosé s obdélným vchodem ve střední části, nad ním nika zakončena půlobloukem. Vstupní dveře v kamenném, pravoúhlém portálu, dveře jednokřídlé, rámové v dolní části s dřevěnými obdélnými, v horní části s dvojicí obdélných skleněných výplní. Na ostění na překladu portálku: Anno 1782, ve dveřích mříže. Mezi portálem a nikou je litá deska s nápisem NA TĚCHTO MÍSTECH STÁVALA - OSADA MŠENO - ZALOŽENA PŘI JEDNÉ - Z NEJSTARŠÍCH SKLÁREN - NA JABLONECKU - PŘIPOMÍNANÉ K ROKU 1546 Trojúhelný štít s půlkruhovým nástavcem horizontálně členěn do dvou polí, v jeho spodní části oválné, na šířku položené okénko. Obě boční průčelí lemována plastickým rámem, s jednou okenní osou na každé straně se štukovou šambránou (v horní části s plastickým klenákem a trojúhelným parapetním štítkem. V oknech kované ozdobné mříže. Uvnitř zděná klenba s lunetami. Odsazený půlkruhový závěr, bez členění okenními osami. Fasáda ukončena hlavní profilovanou dřevěnou římsou. Sedlová střecha kryta břidlicí, kraje oplechovány, stejně jako polygonální sanktusník. Kolem kapličky dvě lípy.