dům

Jednopatrový dům na půdorysu písmene „U“ č. p. 103/25 je součástí uličního interiéru Velké Dominikánské ulice. Přízemí je dvouosé, první patro pak prolamují tři okenní osy. Osami přízemí jsou vstupní dveře do obytné části a do prodejny. V pohledu zprava se nachází dvoukřídlá vrata, vlevo od nich jsou dvoukřídlé, nesymetricky členěné prosklené dveře. Vrata mají záklenek ve tvaru plného oblouku a rámuje je archivolta se středovým klenákem, novodobé dveře do prodejny jsou zakončeny segmentem a rámovány vpadlým polem, opět se středovým klenákem. Tři obdélné okenní otvory v prvním patře mají novodobé dvoukřídlé dvoutabulkové výplně. Okna opět rámují šambrány, nad nimi jsou přímé nadokenní římsy vynášené jednoduchými konzolkami. Horizontálně objekt člení sokl, průběžná patrová římsa a hlavní římsa. Dům je zastřešen dvojicí na sebe kolmých sedlových střech s novodobou betonovou krytinou. Dům stojí na gotické parcele, lze tedy předpokládat, že alespoň část jeho zdiva pochází ještě z období vrcholné gotiky (na katastrálních mapách z let 1726 a 1788 se pravděpodobně jedná o šestý dům směrem vpravo od dominikánského kláštera. Objekt je zde znázorněn se sedlovou střechou hřebenem kolmo orientovaným ke komunikaci). Zřetelná je pak řada jeho pozdějších úprav, a to od renesančních přes barokní až ke klasicistním, přičemž minimálně hmota přízemí je doposud dochovaná v podobě, kterou jí vtiskla renesanční adaptace (dispozice, klenby, schodiště). Nejcennějších součástí domu je renesanční krov dochovaný nad dvorním křídlem, jehož vznik byl na základě dendrochronologického průzkumu datován do poloviny 16. století (dřevo bylo smýceno v zimě na přelomu let 1547 a 1548). Jedná se o typ tradiční hambalkové konstrukce se dvěma úrovněmi hambalků. Nad objektem v hlavním průčelí je krov novější, nejpspíše z počátku 20. století. Kromě přízemí je zaklenuta i část patra (valené klenby s pětibokými výsečemi).