základní škola

Budova základní školy – bývalé Volkschule stojící nedaleko lázeňského sanatoria Imperiál. Osamoceně stojící čtyřkřídlá dvoupatrová budova je v průčelí členěna osmiosým risalitem, který je dále členěn mělkými jednoosými nárožními rizality a dvouosým středním rizalitem. Celá stavba je průběžně zdobena v přízemní části pásovou bosáží, v obou patrech pak pásovou rustikou. Nároží všech rizalitů jsou navíc v patrech zvýrazněny těžkou nárožní bosáží. V přízemí rizaltu hlavního průčelí se nachází dva sloupové potrtiky. Pravoúhlá okna přízemí jsou zdobena motivem klenáků, opakujících se i v oknech 2. patra, která jsou navíc orámována šambránami. Pravoúhlá okna 1. patra jsou opatřena trojúhelníkovými frontony. Kompozice rizalitů průčelí je završena balustrádou, přerušenou v ose hlavního rizalitu volutovým štítem. Ve hmotě zadní západní stěny se takřka zrcadlově opakuje skladba architektonických prvků, navíc je zde použito vysokého pilastrového řádu probíhajícího v úseku 1. a 2. patra. Okna v přízemí této stěny mají bosované půlkruhové záklenky. Na korunní římsu dosedá sedlová střecha. Interiér je modernizován, ale zcela je překvapující sál, nacházející se v prostoru 1. patra, jež se naprosto vymyká neorenesančnímu pojetí exteriéru. Bohatost štukového dekoru zde poukazuje na čerpání z jiných stylových forem, nejvíce barokních a rokokových.