Koníčkův vodní mlýn

Areál tzv. Koníčkova mlýna vznikl pravděpodobně koncem 18. století. První písemné zmínky o mlýnské usedlosti pocházejí ze 16. století, areál byl ale zničen během třicetileté války. K roku 1672 existuje další doklad o nové barokní usedlosti. Ve 2. polovině 18. století byly budova vlastního mlýna přestavována. Další stavební úpravy areálu proběhly v 19. a 20. století (datace na štítu západní budovy 1930). V letech 1946-1947 postavena v SV areálu obytná budova (čp. 2). Centrem areálu byla budova vodního mlýna. Jednalo se o objekt s mansardovou střechou, původně krytou šindelem. Na mlýnském zařízení a v interiérech byla uvedena datace 1768 a 1789. Na fasádě do dvora byl nápis s datací: W.K. 1828. Vstup do areálu byl situován od jihu, dochovanou barokní branou s vykrajovaným štítem. Na východě k bráně přiléhala velká stodola zděná z kamenného lomového zdiva, s klenutými záklenky pro vjezdy. Na SZ stodoly se připojoval drobný podsklepený přístavek. Východní stranu areálu vymezovala nižší, dlouhá, zčásti klenutá hospodářská budova. Areál v poválečné době doplnila ještě obytná budova (čp. 2), která navazovala přímo na zřícenou budovu barokního mlýna. Na západě dvůr uzavírala přízemní cihelná budova (s datací 1930 ve štítu), s postranními vjezdy. Na severu na ní navazoval přístřešek s pultovou střechou. Prohlášení hlavní budovy mlýna s mlýnicí za KP bylo zrušeno v r. 1996 (Rozhodnutí MK ČR čj. 2416/96 ze dne 18.4.1996, podle kterého má být jakákoliv nová výstavba na uvolněném místě projednána s příslušným orgánem státní památkové péče). V roce 2007 z budovy zbývaly jen ohradní zdi a zbytky vnitřního zařízení. Prohlášení obytné budovy na SV (čp. 2) za KP bylo zrušeno rozhodnutím MK 22766/2011 OPP ze dne 20.4.2011 Koncem roku 2013 byla většina budov areálu bez povolení demolována. Zachována zůstala pouze brána. Během roku 2014 začaly na místě demolovaných budov vznikat novostavby napodobující vzhled původního areálu. Dokončeno během roku 2016. Vozová kolna a snad původní sušárna, pravděpodobně barokního původu, na pozemku parc. č. 590, nebyla součástí kulturní památky (tvořila pouze její prostředí). Stavby jsou dochovány torzálně.