kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel sv. Jana Nepomuckého se nachází na východním konci zástavby (za objektem bývalé fary čp. 32), na hraně skalnaté ostrožny pískovcového masivu strmě spadajícího do Šemanovického dolu. Kostel svoji dispozicí a umístěním tak tvoří dominantu vesnice a blízkého okolí. Jedná se o zděnou (z pískovcových kvádrů v kombinaci s cihlami) orientovanou jednolodní stavbu s hranolovou věží nad západním průčelím a mírně odsazeným trojboce uzavřeným presbytářem, ke kterému na severní straně přiléhá sakristie (na půdorysu čtverce) v patře s oratoří. Na hřebeni nad presbytářem je situován sanktusník s cibulovou bání ukončenou křížem ve vrcholu. Střecha lodi je sedlová, krytá taškami. Střecha nad presbytářem i přístavkem sakristie je zvalbená, se shodnou krytinou. Věž nad průčelím s cibulovou bání i štíhlý sanktusník mají krytinu plech. Fasády celé stavby (lodi, sakristie i věže nad průčelím) jsou pročleněny rustikálním architektonickým tvaroslovím, které vychází z pozdně barokního tvarosloví. Hlavní, prodlouženou vertikální osu západního průčelí tvoří pravoúhlý portál, okno (pravoúhlé, půlkruhově ukončené okno s konkávně vybranými rohy) a hranolová věž s cibulovou bání (osvětlená okny stejného typu). Po stranách portálu a na nárožích je fasáda členěna dalšími 4 vertikálními osami v podobě svazkových (střední osy) a zdvojených pilastrů (postranní osy) s pseudoionskými hlavicemi, které nesou šítově řešený štít s pískovcovými koulemi po stranách. Horizontální členění průčelí tvoří jednoduchá (kolem pilastrů zalamovaná) pásová římsa a bohatě profilovaná římsa korunní s řadou konzolek. Obě tyto římsy plynule obíhají celou stavbu. Obdobně architektonicky řešené boční fasády lodi kostela jsou prolomeny 2 okenními osami (kasulová okna). Třetí okenní osu tvoří malá pravoúhlá okénka při severozápadním nároží lodi (osvětlující schodiště)a pravoúhlý portál (se světlíkem) se širokým kamenným ostěním se sdruženým klenákem v nízkém reliéfu (pod břevnem čabrakové hlavice), který vede na točité schodiště do věže. Presbytář, se zaoblenými nárožími v podobě štíhlých pilastrů s římsovými hlavicemi, je osvětlen jedním kruhovým okénkem nad hlavním oltářem. Sakristie v patře s oratoří (osvětlenou pravoúhlými okny) je přístupná od západu jednoduchým portálkem s kamenným ostěním. Na oratoř se vstupuje dřevěným vřetenovým schodištěm v JZ a SV rohu sakristie. Před kostelem, po pravé (V) straně portálu dokresluje památkovou hodnotu litinový kříž (bez památkové ochrany), osazený na nízkém hranolovém podstavci (na čelní straně je vpadlé pole s otvory pro osazení nápisové desky). Předmětem ochrany je kostel sv. Jana Nepomuckého a pozemky vymezeného areálu.