seník

Ve východní části obce, poblíž křižovatky hlavní silnice a cesty k ozdravovně, stával na rovině blízko krajnice nevelký patrový seník usedlosti č. p. 6. Vystavěn byl na půdorysu kratšího obdélníku. Byl nepodsklepený, půdní polopatro měl překryté sedlovou střechou s přesahy, položenou na vaznicovém krovu. K silnici se obracel štítem, k obytnému domu kolmo. Měl dřevěnou rámovou konstrukci opláštěnou ze všech stran svislým bedněním se zalištováním. Zřejmě původně karbolkou natírané bednění bylo přirozeně zpatinované do tmavohnědé barvy. Střecha o sklonu cca 40° byla pokryta eternitovými šablonami ve francouzské skladbě s lemy, její hřeben byl orientován od jihu k severu. Plocha střechy byla hladká, bez prostupů. Seník charakterizovalo celoplošné svislé bednění se zalištováním. To bylo horizontálně přerušené v úrovni stropu po celém obvodu objektu. Ve štítových průčelích čabrakovým zakončením prken a podložením jejich konců vyřezávaným prknem ve smyslu obloučkového vlysu. V podélných průčelích bylo shodně vyřezávaným prknem podloženo kordonové dělící okapní prkno. Štítové fasády byly v přízemí bez otvorů, v patře byly štíty opatřeny dvěma okny. Západní hlavní podélné průčelí, obrácené do dvora, bylo otevíratelné třemi vraty (střední větší, boční nižší). Východní podélné zadní průčelí jedněmi menšími, v ose fasády. Okna ve štítech opatřená vykrajovanými šambránami a parapetními prkénky byla jednoduchá, dvojkřídlá, šestitabulková, se žaludovými závěsy. Vrata byla dvojkřídlá, svlaková, otočná na pásových závěsech, kopírujících z vnější strany vnitřní svlaky. Zalištováním svislých stran pohledově splývala s bedněním stěn. V „nadezdívce“ nesymetricky nad hlavními vraty byly v prknech bednění proříznuty dva patrně vletové otvory.