sbor Spasitele

Sbor Spasitele je situován východním směrem v blízkosti náměstí. Neorientovaný kostel o téměř obdélném půdorysu směřuje hlavním jižním průčelím ke komunikaci. Základy jsou betonové. Vzhledem k různým technickým překážkám je věž založena na pětadvaceti pětimetrových pilotách. Samotná stavba je zděná, opatřená tvrdou cementovou omítkou. Sokl je obložen opracovaným kamenem. Nad soklovou římsou obíhá pás z novodobé mozaikové omítky. Stavbě dominuje hranolová věž vysoká 21 m, asymetricky umístěná na jihovýchodní straně při hlavním průčelí (v plánové dokumentaci původně zakreslena na opačné jihozápadní straně). Věž je přístupná vyvýšeným obdélným vstupem na jižní straně, ke kterému vede schodiště s novodobě upravenými stupni schodů včetně postranních zídek. Z jižní strany při hlavním průčelí a ze severní strany je převážná část věže bez členění, kromě podokenní římsy vrchní části věže s obdélnými okenními otvory z každé strany. Pouze z východní strany věž osvětluje trojice obdélných oken v jedné ose. Věž kryje stanová střecha zakončená ozdobným kovovým latinským křížem. Podrobnější popis viz doplňkový list. Předmětem ochrany je: budova sboru Spasitele (včetně hlavního vstupního schodiště, schodiště při vstupu do věže a schodiště do kanceláře s postranními zídkami a trubkovým zábradlím) a pozemky parc. č. st. 56 a parc. č. p. 57. K vyvýšenému vstupu do modlitebny, umístěnému uprostřed jižního průčelí, vede schodiště s žulovými stupni schodů. Schodiště pod stranách vymezují kamenné zídky s trubkovým zábradlím, které navazuje na budovu modlitebny. Mírně předstupující zdivo s osazenými masivními dřevěnými dvoukřídlými dveřmi kryje markýza. V ose nad vstupem je prolomeno kruhové okno s jednoduchou vitráží. Nečleněné a nezdobené průčelí, zakončené trojúhelným štítem, zvýrazňuje nápis SBOR SPASITELE. Modlitebnu z východní a západní strany osvětluje trojice obdélných oken zakončených půlkruhovým obloukem. Severní průčelí modlitebního sálu završuje trojúhelný štít. Nižší předstupující zdivo kněžiště rovněž zakončuje trojúhelný štít s profilovanou římsou a sedlovou stříškou. Po stranách ve stejné úrovni symetricky navazují nižší hranolové hmoty kolumbaria a kanceláře s deskovými korunními římsami a plochou střechou. Kancelář na severovýchodní straně, která je osvětlena oknem zakončeným půlkruhovým obloukem, bývala přístupná samostatným vchodem, který je v současnosti zazděn. Vchod připomíná schodiště s kamennou zídkou a trubkovým zábradlím. Okenní výplně jsou převážně kovové, pouze v prostoru kanceláře dřevěné. Sedlovou střechu modlitebny a stanovou střechu věže kryje lepenková krytina. Interiér je řešen velmi střídmě. Podlahu tvoří lité teraco. Modlitebnu završuje původní moderně pojatý trámový strop z modřínového dřeva. Kruchtu, která je směrem do lodi zaoblená segmentovým obloukem, nesou dva pilíře kruhového průměru. Vyvýšené a půlkruhově sklenuté kněžiště, situované uprostřed severní strany, je přístupné schodištěm o třech stupních.