náhrobek Antonína Vaška

Materiál a technika: lomový kámen, nedvědický mramor Rozměry: celková v. 230 cm, podesta: 70 x 96 cm Z podesty z lomového kamene, připomínajícím přírodní skálu vyrůstá sokl vyvrcholený latinským křížem s hrotitým zakončením břeven. V průniku břeven je vsazen kruhový reliéf s tváří Krista. Na přední straně soklu pod křížem je vpadlé zrcadlo se zkulacenými rohy, vyplněné rytým zlaceným majuskulním nápisem: „ANTONÍN VAŠEK C. K. GYMN. PROFESSOR A SPISOVATEL ČESKÝ RODEM Z HÁJE VE SLEZSKU ZEMŘEL 13. PROSINCE 1880.“ Pod tím ještě připojen dnes již nečitelný biblický citát rytý v kameni. Dole do přední strany podnože vsazena nápisová deska s nápisem: „MARIE VAŠKOVÁ VDOVA PO GYMN. PROFESSOROVI ZEMŘELA DNE 19. KVĚTNA R. 1894“. Údaje k autorství: po 13. 12. 1880, pravděpodobně brněnská kamenosochařská firma Adolf Loos´Witwe. (Připsáno Pavlou Cenkovou). Zdůvodnění: Náhrobky v podobě křížů tesaných z nedvědického mramoru s hrotitým zakončením břeven vyrůstající z podesty z lomového kamene, evokujícím přírodní skálu byly pro firemní produkci v 80. letech typické. Údaje o zesnulém: Antonín Vašek (* 11. 11. 1829 Háj u Opavy – † 13. 12. 1880 Brno), středoškolský profesor, filolog, slezský buditel, spisovatel. Profesor v Košicích, Jihlavě, Opavě, v roce 1873 přeložen do Brna, vyučoval na českém státním gymnáziu. Autor spisu o nepravosti Rukopisů královédvorského a zelenohorského, který vydal o šest let dříve, než s argumenty vystoupili další vědci. Za tento odvážný čin byl profesor Vašek takřka uštván od zastánců pravosti rukopisů.