dům

Statek podkrkonošského typu, s úhlovou dispozicí. Stojí v poměrně husté zástavbě v hoření části obce v prudce se svažujícím terénu, pod místní komunikací. Skládá se z obytného roubeného stavení štítovou stranou orientovaného k jihu a roubeného špýcharu, který přiléhá k západní straně obytného stavení a štítovou stranou je orientováno k západu. K severní straně obytného stavení přiléhá zděný chlév, štítovou stranou obrácený k severu. 1. Obytné stavení má jižní průčelí na nevysoké kamenné podezdívce vystupující ze svahu. Průčelí trojosé, okna dvojdílná, lemována barokně pojatými šambránami. Stěna stažena kleštinami. Při severní straně boční vstup do stavení. Lomenice je horizontálně dělena do dvou polí. Spodní bedněno svisle, v něm dvě dvoudílná půdní okna v jednoduchých hladkých pravoúhlých šambránách a dvě malá obdélníková okénka.Ve druhém (hořením) poli bedněném střídavě střechovitě a klasovitě dva obdélníkové větrací průduchy (půdní). Kukla bez záklopového prkna. Východní strana je tvořena většinou střechou obytného stavení a chléva, jež se zde téměř dotýká terénu. Pod ním pouze úzký pruh stěny, v jehož středové části malé obdélníkové čtyřdílné okénko komory v hladkém pískovcovém orámování. Severní strana je tvořena stěnou chléva v níž jsou svlakové dveře v pískovcovém orámování. Štít chléva pokryt eternitem. Střecha chléva z větší části zakrývá lomenici obytného stavení, rovněž pokrytou eternitem. V severní stěně obytného stavení okénko komory v jednoduché šambráně. Pod ním bedněný přístavek a záchod. Západní strana na vysoké podezdívce obdobného provedení jako jižní průčelí. Dále tvořena třemi okny velké světnice (provedení jak jižní průčelí), a hlavním vstupem do stavení - dvojkřídlé šedě natřené masivní vyřezávané dveře z přelomu století. Stěny staženy kleštinami. Zápraží vydlážděno hrubými kamennými placáky místy doplněnými cementovou mazaninou. Výstup k hlavnímu vchodu po betonových schodech. Vedle hlavního vchodu průchod k severu (chlév, hnojiště, sad), krytý přístřeškem obytného stavení, po stranách uzavřený stěnou obytného stavení a stěnou špýcharu. Podlaha upravena jako zápraží. Roubené stěny stavení a lomenice natřeny tmavošedě, lišty, mezitrámí a šambrány bíle. 2. Špýchar má jižní průčelí tvořeno v přízemí dvěma pravoúhlými dřevěnými portálky chlévů se šikmo pobíjenými dveřmi. 1. patro tvořeno pavláčkou s kolmo bedněným zábradlím. Z pavláčky vstup do špýcharu dřevěným portálkem s ozdobně tvarovaným nadpražním trámem. Dveře shodné jako v přízemí. Z této strany ke špýcharu přiléhá nízká roubená konírna s obílenými stěnami a pultovou plechovou střechou. Dvorek obklopený jižní stranou špýcharu a západní stěnou obytného stavení vydlážděn kamennými placáky. Západní strana má obě patra oddělena stříškou krytou břidlicí. V přízemí jedno malé obdélníkové okénko, trámy obíleny. 1. patro: dvě čtyřdílná okna v úzkých hladkých dřevěných bílých pravoúhlých šambránách. Mezitrámí obíleno, trámy bez nátěru. Lomenice rozdělena horizontálně do dvou polí. Ve spodním svisle bedněném dvě šestidílná okénka v jednoduchých pravoúhlých šambránách. V hořením poli střechovitě bedněném dva vyřezávané větrací průduchy. Lomenice bez nátěru. Z jižní strany k této straně přisedá obílená roubená stěna konírny. Severní strana je bez oken. Rozdělena pouze šindelovou stříškou oddělující přízemí od 1. patra. Spodní část bílená, v 1. patře obíleno pouze mezitrámí. Střecha sedlová, na západní straně valbička bez záklopového prkna. Kryto plechem. 3. Chlév z hrubého kamene omítnut měkkou vápennou omítkou, bílenou, dnes zčásti opadávající. Střecha sedlová, s jedním širokým komínem, krytá plechem.