kostel sv. Petra a Pavla

Kostel je zděný, omítaný, orientovaný, obdélný, jednolodní, s obdélným, tříboce zakončeným kněžištěm a k němu přiléhající hranolovou věží. Střecha hlavní lodi je sedlová, krytá pálenými taškami. Před hlavní loď je na Z předsazena mohutná vysoká předsíň, krytá sedlovou střechou s taškami. V přízemí jsou ve střední ose v jednoduchém hranolovém kamenném ostění vsazeny nepůvodní dvoukřídlé dřevěné dveře, celý portál je lemován štukovou šambránou s krycí římsou s taškami v supraportě. V patře nad portálem je osově umístěno velké segmentově zakončené okno, dělené dřevěnými příčlemi do jemného čtvercového rastru. Západně orientovaná nároží hlavní lodi jsou opatřeny mohutnými pilastry. Loď kostela je na S i J straně prolomena třemi vysokými okny, která jsou tvarem i rozměrem shodná s oknem vstupní předsíně. Obě tyto stěny jsou na jednotlivá meziokenní pole členěna pilastry. Pod středním oknem J stěny lodi je jednoduché kamenné ostění zazděného bočního portálu. Shodná okna jsou vsazena i ve všech stěnách presbytáře. K němu ze S strany přiléhá mohutná hranolová věž zděná z precizně opracovaných a neomítaných pískovcových kvádrů. K věži je ze S strany přičleněna vysoká štíhlá vstupní předsíň (sakristie), se vstupem jednoduchým portálem s kamenným ostěním ve V části. V S části je v přízemí zazděné čtyřlisté okno, v patře pak kruhové okno s ozdobnými trojlistými výběžky do kříže, totéž okno je i nad vstupem ve V stěně. Podobu fasád věže určuje náročně provedené bohaté členění. Zvonové patro prolamují segmentově zakončené okenní otvory s žaluziovými výplněmi. Korunní římsa věže je ve středu všech průčelí nad ciferníky věžních hodin trojúhelně vzduta. Střecha věže s lucernou, zakončenou jehlanem se zlacenou makovicí a latinským křížem, je pokryta černou břidlicí. U severní strany kostela v závěru lodi jsou na hranolových podstavcích tři hodnotné mramorové sochy – sv. Jan Křtitel, Anděl, a postava ženy. K polygonu závěru přiléhá také mohutný dřevěný kříž, vztyčený také na hranolovém pískovcovém soklu. Kostel spolu se hřbitovem je obehnán ohradní zdí. V interiéru se nad vítězným obloukem nachází nápisová kartuš s letopočtem 1702. Zvony jsou z roku 1426 a 1679.