uhelný důl hlubinný Michael Layer

Někdejší důl Michael Layer se nachází na JV okraji obce, po levé straně silnice na Stehelčeves před železničním přejezdem. Bývalý černouhelný hlubinný důl, který se původně skládal ze dvou důlních jam: Michael a Layer, je situovaný na rámcově obdélném půdoryse a v jeho východní části se nachází památkově chráněný areál těžní věže. Areál těžní věže sestává z objektu jámové těžní budovy, která je zděná, patrová se sedlovou střechou a s bočními křídly s valbovými střechami. Ze sedlové střechy těžní budovy vyrůstá příhradová ocelová těžní věž. SV směrem na budovu těžní věže navazuje zděná patrová budova strojovny se zachovanými průčelními štíty stojící na půdorysu písmene "L". V blízkosti areálu se nachází druhá jáma Layer, dělnická kolonie, objekty zpracování uhlí a železniční stanice, tedy zachovaná urbanistická struktura včetně hmotové skladby a tvarů střech (nejsou předmětem ochrany). Předmětem ochrany je objekt jámové budovy s bočními křídly, příhradové ocelové těžní věže, strojovny, přiléhající budovy a k tomu náležející pozemky.