památník protifašistického odboje

Památník nalezneme v prudkém svahu nad Pastýřskou ulicí. Sklepy a provozní trakty někdejšího sídla gestapa v domě čp. 696/I sloužily údajně jako improvizovaná popraviště pro stanný soud, který zasedal v Liberci třikrát od února do dubna roku 1945 a odsoudil k trestu smrti osmnáct obětí. V roce 1984 vznikla v části dochovaných sklepů, mezitím zbouraného domu, expozice protifašistického odboje spravovaná Severočeským muzeem v Liberci. Výtvarné pojetí památníku pochází od architekta Jaroslava Bedrníka. Objekt přestal sloužit svému pietnímu účelu po roce 1990. Prostor sklepa, částečně zapuštěného do terénu, kryje litá betonová deska. Dlážděná cesta nás přivádí ke strohému průčelí vyvolávajícímu dojem protileteckého krytu. Uvnitř je na zadní stěně umístěn nápis sestavený z bronzových písmen: „LIDÉ BDĚTĚ“ a níže na bronzových destičkách najdeme jména výše zmíněných obětí: „ROMAN HORNIAK / HAIK ALEXANDR WINKLER / GERASIM PRILIPUCHOV / BORIS MATASOV / MICHAEL GOLA / JERMIL DOLANOV / STANISLAV JANIAK / HELMUT ZINTEK / KARL RIEDESSEL / PETR SLOMKO / ALEXANDR ABRAMČENKOV / PAVEL UCHANOV / JEKATERINA SVIRSKAJA / ŠTEFAN VARAČKA / GRIGORIJ ŠILIN / VASILIS PLOTNIKOV“. Jedna odpadlá destička nese jméno: „FEDOR SELENIN“. Destička Ivana Kučkova, který figuruje na seznamu obětí, nebyla nalezena.