biskupská rezidence

Dvoupatrová dvoukřídlá budova s nepravidelným, zdí obehnaným dvorem ve výseči úhlu sevřeného oběma křídly. Průčelí jsou upravena v klasicismu, střecha na všech křídlech budovy je valbová. Jižní křídlo postavené při hradební zdi je v přízemí zaklenuto podélnou valenou stlačenou klenbou se zalamujícími se lunetami, jejichž čela jsou segmentová. Křídlo je rozděleno na několik místností. Na průčelí jižního křídla budovy je osazen znak probošta kapituly a stavebníka proboštství Heřmana Hanibala Blümegena - mohutná kamenná rokajová kartuš nese čtvrcený znak se srdečním štítkem, pod znakem se nachází nápisová blána s rozsáhlým nápisem v kapitále datovaným rokem 1751. Západní křídlo je v přízemí zaklenuto parabolickými valenými klenbami s trojúhelnými lunetami s hřebínky. Asi uprostřed délky křídla se nachází místnost zaklenutá příčně položenou valenou parabolickou klenbou s křížovými výsečemi s půlkruhovými čely, z místnosti vede pravoúhlý portál završený profilovanou římsou. Při jižní straně západního křídla je přistavěn do prostoru dvora rizalit s portikem nesoucí schodiště do pater zaklenuté půleliptickými valenými klenbami, podesty a portikus jsou zaklenuty plackami. Dvorní trakt tvoří arkádová chodba přerušená novějšími příčkami, zaklenutá valenými klenbami a plackami a v západním křídle chodba s křížovými klenbami s vytaženými hřebínky. Levé boční křídlo vybíhající z jižního křídla je krátké s jedním velkým prostorem zaklenutým valeně se středním hranolovým pilířem se zaoblenými hranami. V patrech jsou chodby zaklenuty plackami, místnosti jsou plochostropé, v jižním křídle v 1. patře jsou reprezentační prostory opatřeny pozdně klasicistním dřevěným obložením stěn i dveří. Sklepy přístupné ze západního křídla se rozkládají pod zahradou západně od něj - složitý větvící se systém chodeb zaklenutých valenými, mírně stlačenými cihelnými klenbami. Na severní straně západního křídla je směrem do dvora přistavěna novodobější plochostropá garáž, na niž navazuje ohradní zeď s branami. K východní části jižního průčelí jižního křídla je přistavěna novogotická architektura kaple sv. Kříže a Panny Marie vysunutá vně z fronty zástavby Petrova směrem do zahrad na hradbách, lemujících z jižní a západní strany sakrální okrsek na Petrském vrchu.