kanovnická rezidence

Řadový trojkřídlý jednopatrový dům s půdním polopatrem, s uličním průčelím severního křídla zalomeným v tupém úhlu z důvodu ponechání průchozího koridoru kolem katedrály. Uliční průčelí je vlevo v přízemí prolomeno pravoúhlým kamenným portálem vstupu s profilovaným ostěním s lištou s ušima, nad nímž se nachází nízký obdélný nadsvětlík s horním překladem členěným lištou a fasetovou bosáží. Nad nadsvětlíkem je v průčelní zdi prolomena nika rámovaná lištovou šambránou, zaklenutá půlkruhově s ústupkem s vnitřními bočními stranami těsně pod ústupky konvexně zvlněnými. Do niky je vložena malba znázorňující sv. Jana Nepomuckého opatřená dřevěným rámem opovídajícím tvaru niky. Ve zvýšeném přízemí je uliční průčelí prolomeno 2 + 2 sdruženými pravoúhlými okenními otvory s lištovými šambránami a společnými profilovanými podokenními římsami, půdní polopatro osvětluje čtveřice menších obdélných okenních otvorů bez architektonických článků, suterén 3 obdélné okenní otvory. Zalomená část průčelí dále na západ je prolomena půlkruhově zaklenutým vjezdem do dvora a jedním obdélným otvorem v půdním polopatře. V přízemí je na levé straně severního křídla v ose vstupu síň zaklenutá plochou segmentovou valenou klenbou, tatáž klenba se nachází i nad schodištěm do patra, místnost vpravo od schodiště je zaklenuta valeně s trojbokými výsečemi, další místnosti jsou zaklenuty valenou parabolickou klenbou se styčnými výsečemi, průjezd je zaklenut valeně. Interiéry jižního a východního křídla jsou v přízemí zaklenuty valenými klenbami se styčnými výsečemi, v jižním křídle vede do zahrady na hradebním okruhu valeně zaklenutá chodba s výsečemi vybíhajícími z přízedních pilířů, nad vstupem je osazena deska datovaná rokem 1694 s latinským nápisem. Patro všech křídel je plochostropé. Podél dvorních průčelí obíhá klasicistní ochoz s vyřezávaným prkenným zábradlím.