kanovnická rezidence

Řadový trojkřídlý jednopatrový dům s půdním polopatrem se severním uličním průčelím v křivce zvlněným a v západní části asymetricky ustupujícím z důvodu ponechání průchozího koridoru kolem chrámu sv. Petra a Pavla. Uliční průčelí členěné obkladem podezdívky, profilovanou kordonovou římsou oddělující přízemí od patra a vyloženou profilovanou korunní římsou je v přízemí prolomeno půlkruhově zaklenutým portálem s bosovanou archivoltou protnutou lichoběžníkovým klenákem nesoucím reliéfní znak zkříženého meče a klíče, flankovanou párem bosovaných pilastrů s římsovými hlavicemi nesoucími rovný úsek vyložené profilované římsy. Druhý vstup prolomený v přízemí uličního průčelí je pravoúhlý, s kamenným ostěním rámovaným lištou s klenákem nesoucím reliéfní znak zkříženého meče a klíče, doplněný rytým letopočtem 1715, nad nadpražním překladem je prolomen menší obdélný nadsvětlík. Průčelí je v přízemí prolomeno vedle výše uvedených vstupů čtyřmi pravoúhlými okenními otvory, 1. patro je devítiosé (jedna osa je zaslepená - do vpadliny je vložen dřevěný krucifix), půdní polopatro je osmiosé (opět jedna osa zaslepená). Okenní otvory uličního průčelí jsou pravoúhlé, opatřené lištovými šambránami, v přízemí doplněné kamennými profilovanými podokenními římsami. Půdní polopatro je prolomeno drobnými obdélnými okenními otvory. V západní části průčelí je do zdi v přízemí vsazena kamenná reliéfní rollwerková kartuš protáhlého oválného tvaru nesoucí rytý nápis v kapitále: L: R: BARONI DE SOVCHES/ILLVSTRI/PATRIAE PROPVGNATORI/GRATI/PATRIAE PROCERES/D: D:/1650.//. V přízemí severního křídla je v levé části situován průjezd zaklenutý valenou klenbou s výsečemi, místnost vlevo má valenou parabolickou klenbu s výsečemi, dvě místnosti vpravo od průjezdu stlačené valené klenby se styčnými výsečemi s vytaženými hřebínky, do dvora je přistavěn ochoz zaklenutý plackami. Dvoutraktové západní křídlo obsahuje chodbu zaklenutou plackami a sled místností s valenými klenbami s výsečemi, ve 3. místnosti je torzo zrcadlové klenby a vestavěné klasicistní schodiště s valenými klenbami, v jihozápadním koutě místnost se zrcadlovou klenbou s obdélným zrcadlem lemovaným rámem s trojúhelnými lunetami. Jižní křídlo při hradbě je v přízemí převážně zaklenuto valeně se styčnými výsečemi, ve východní části, kde se nacházely stáje, je velký prostor zaklenutý šesti poli plackové klenby na dvou středních pilířích. Do dvora je k jižními křídlu přistavěn plackami zaklenutý ochoz. Patro je plochostropé, pouze obvodová chodba je zaklenuta plackami. Rozsáhlý systém sklepů zaklenutých valenými, převážně cihelnými klenbami.