kanovnická rezidence

Dvoukřídlý jednopatrový řadový dům s raně klasicistní fasádou. V přízemí uličního průčelí vlevo je prolomen vstup s klasicistním kamenným portálem s profilovaným ostěním s nadpražním překladem zaklenutým stlačeným obloukem s ústupky děleným uprostřed svazkovým klenákem, dveře klasicistní. Vpravo od vstupu jsou prolomeny dva pravoúhlé okenní otvory rámované lištovými šambránami. Tříosé uliční průčelí v patře oddělené plochou kordonovou římsou je členěné třemi pilastry s římsovými hlavicemi, které jsou součástí bohatě profilované korunní římsy nesoucí trojúhelníkový štít pultové střechy se spádem na východní stranu dvora. Asymetricky rozmístěné pravoúhlé okenní otvory jsou opatřeny lištovými šambránami a profilovanými podokenními římsami, nad okny se nachází profilované, konkávně tvarované, uprostřed do hrotů zalamované návojové římsy. Štít je prolomen dvěma oválnými otvory. Na levou stranu uličního průčelí domu navazuje cca 3,5 m vysoká hladká zeď prolomená bránou vjezdu do dvora zaklenutou stlačeným obloukem. Dvorní fasády porušené dodatečnými zásahy. Východní část jižního křídla pokračující za domem č. o. 3 má východní štítové průčelí prolomeno pravoúhlých okenním otvorem s kamenným ostěním s bohatou profilací přetínavých okosených prutů a výžlabků s křížícím se vertikálním a horizontálním kamenným dělícím prutem. Výžlabky ve spodní části ostění a vertikálního dělícího prutu přechází přeseknutými splávky v zaoblené patky. Dlouhé vnější průčelí jižního křídla je hladké. Dispozice domu tvaru L s uzavřeným vnitřním dvorem. Základní rozvrh je dvoutraktový, s průběžnou chodbou při dvoru zaklenutou valeně se styčnými pětibokými výsečemi. Jednotlivým travé kleneb odpovídají při dvoře vyhloubené půlkruhové niky arkatury s vloženými zazdívkami oken. Pravý trakt hlavního křídla ležícího kolmo k uliční čáře má při ulici plochostropý prostor, za nímž se nachází půlkruhově valená místnost s párem pětibokých výsečí. Následuje pilířové jednoramenné klasicistní schodiště do prvního patra. V zadním díle a příčném křídle jsou plochostropé místnosti zčásti s dochovanými fabiony a nástropními zrcadly. Klenba chodby při dvoru je v zadním křídle dochována jen v západní polovině. Patro je plochostropé. Sklepy jsou situovány v úrovni sníženého přízemí. Pod pravým křídlem při ulici se nachází prostor asi 6 m dlouhý a 5 m široký, zaklenutý parabolickou valenou klenbou s cihlami 6 – 7 cm vysokými se stopami šalování. Obvodové zdivo sklepa je celé z lomového kamene. Do sklepa vede na jižní straně půlkruhově zaklenutý gotický portálek 165 – 170 cm vysoký, se skosenou hranou na jižní straně, která se vytrácí asi 20 cm nad podlahou. Na severní straně přiléhá ke sklepu vyhloubenina ve skále asi 400 x 400 cm, ležící již pod ulicí. Na jižní straně, asi uprostřed pravého křídla, se nachází sklep s nízkou valenou klenbou s lunetkami, jejichž hrany se vzhůru vytrácejí a jsou upnuty do přízedních pilířků. Na konci zmíněného křídla při hradbě leží větší prostor čtvercového půdorysu se středním čtyřbokým pilířem a 4 poli křížových kleneb. Zadní hradební zeď je asi 200 cm široká. Na levé straně přiléhá hradbě suterénní prostor zadního křídla s půleliptickou klenbou s trojbokými výsečemi. Dvoru přiléhá úzký útvar nesoucí chodbu ve zvýšeném přízemí.