kostel sv. Petra a Pavla

Kostel zaujímá nejvýše položené místo v obci v sousedství zámku a fary, je situován ve svahu. Orientovaná jednolodní stavba s obdélnou lodí a stejně širokým obdélným presbytářem s trojbokým závěrem. Do SZ nároží lodi pojata mohutná čtyřboká věž, po jižním boku presbytáře obdélná sakristie a po severní straně věže pravoúhlá kaple s hrobkou. Střecha sedlová, nad závěrem zvalbená, nad sakristií a kaplí valbová, krytina: tašky bobrovky. Na věži oplechovaná báň s lucernou. Severní stěna lodi vystavěna v celé délce z pískovcových kvádrů skládaných pečlivě do řádků, zdivo ostatních stěn lodi a presbytáře tvoří pískovcové kvádry, lomový kámen a úlomky cihel, užity i jednoduché arch. detaily (zlomky obloukových segmentů), na některých kvádrech zbytky nátěrů. Fasády člení lisény a profilovaná korunní římsa, okna s půlkruhovými záklenky lemují šambrány. Hlavní portál v západním průčelí má segmentový záklenek a je vložen do pravoúhlého rámu. Hranolová věž je neomítaná z velkých kamenných kvádrů, její poslední patro je opatřeno 2 řadami čtyřdílných sdružených oken. Okenní sloupek má jednoduchou patku s nárožními drápky a krychlovou hlavicí, na kterou dosedá náběžník s archivoltou. K severní stěně věže přistavená podélná hrobní kaple má stěny členěny pilastry ve 3 pole, opatřená jednoduchými okny s půlkruhovými záklenky, v Z průčelí pravoúhlý kamenný portál, v nadpraží oválný znak Jankerů v. Bigatto s letopočtem 1828.