dům choralistů a varhaníka

Nárožní dům situovaný při hradbě městského opevnění na konci souvislé zástavby sakrálního okrsku při chrámu sv. Petra a Pavla na Petrském vrchu. Vzhledem k výrazně klesajícímu terénu na východní straně je dům na východní straně dvoupatrový, ze západní dvorní strany jednopatrový. Západní dvorní a severní uliční průčelí jsou hladká, bez architektonických článků, pouze s profilovanou korunní římsou nesoucí valbovou střechu se severo-jižní orientací. K severnímu průčelí přiléhá hranolový patrový přístavek. Vysoké východní pětiosé průčelí člení kordonová římsa, tři průběžné profilované podokenní římsy pod okny všech tří podlaží a vyložená profilovaná římsa korunní. Pravoúhlé okenní otvory jsou rámovány širokými profilovanými šambránami, doplněnými nad okny 1. patra rovnými úseky profilované návojové římsy. V meziokenních polích 1. patra se nachází dvě mělké půlkruhově zaklenuté niky s neomítnutým cihlovým ostěním. Dispozice je dvoutraktová s vysokými místnostmi dělenými příčkami. Obvodové zdivo snad staršího původu je přes 1 metr široké. Prostory suterénu jsou zaklenuty plochými segmentovými klenbami do traverz.