městský dům

Jednopatrový zděný omítaný nárožní dům, o 4x2 osách, v jižní frontě ulice, na obdélném půdorysu s kolmo přiléhající přístavbou, v těsné blízkosti městských hradeb a fragmentu hranolové bašty (věže) bývalého městského opevnění. Střecha sedlová pokrytá bobrovkami, s okapní orientací do ulice. Severní podélné průčelí do ulice o čtyřech osách. Průčelí na šířku dvou okenních os mírně ustoupené za líc. V přízemí ve třech osách od západního volného nároží obdélná dvojitá šestitabulková okna, za lícem zdiva a chráněná vnějšími mřížemi, s nízkými podokenními římsami, orámovaná šambránami s profilovanou lištou po obvodu. Ve čtvrté krajní ose obdélný vstup orámovaný šambránou s profilovanou římsou po obvodu. Dveře dřevěné novodobé dvoukřídlé mírně profilované. Přízemí ukončeno hladkou jednou zalomenou římsou. V patře okna ukončená segmentem oblouku, dvojitá šestitabulková, mírně za lícem zdiva, s nízkými podokenními římsami a orámovaná šambránami s lištou po obvodu. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. V pultu střechy tři zděné vikýře s valbovými stříškami. V krajních osách vikýře jednoosé a ve střední ose dvouosý širší vikýř. Okénka čtvercová čtyřtabulková, novodobá, v líci zdiva, ve středním vikýři sdružená. Západní štítové průčelí hladké, o dvou osách, s dvojicí dřevěných balkónů. U severního nároží přiléhá pilířek bývalé branky, krytý bobrovkami ve spádu pultové stříšky. U jižního nároží obdélný vstup s dřevěnými novodobými jednokřídlými zčásti prosklenými dveřmi, chráněnými vnější jednokřídlou mříží. Souběžně s průčelím u jižního nároží zděná branka, obdélného obrysu, s otvorem ukončeným obloukem a dvoukřídlou dekorativní mříží. Koruna zdiva pokryta bobrovkami. Přízemí ukončeno pásem v nátěru fasády. V patře dřevěný balkón podporovaný šikmými vzpěrami opřenými do svislých trámků zasahujících do přízemí. Zábradlí jednoduché laťkové. V jižní ose obdélné dvojité šestitabulkové okno, za lícem zdiva, s nízkou podokenní římsou, orámované šambránou s profilovanou lištou po obvodu. V severní ose vstup ukončený segmentem oblouku, orámovaný prostou šambránou, dveře dvojité členěné do osmi tabulek a vespodu plné. V úrovni podlahy podkroví stejný balkón jako v patře, podporovaný navíc pěti štíhlými hranolovými dřevěnými sloupky. Štít trojúhelný bedněný svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry, s přesahem střechy a o dvou osách. V severní ose obdélný vstup balkónu s jednokřídlými do tabulek členěnými dveřmi, ve druhé ose obdélné šestitabulkové okno. Pod vrcholem štítu ve střední ose čtvercové nečleněné okénko. V krátkém jižním průčelí v patře balkón jako v západním průčelí. Přístavba ve východní části směřuje k městským hradbám, hladká se sedlovou střechou pokrytou bobrovkami, a s okapní orientací k jihu. K západu v přízemí obdélné podélné nečleněné okénko s kamenným ostěním orámovaným šambránou s profilovanou lištou po obvodu. Štít trojúhelný bedněný svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry, s přesahem střechy a o jedné okenní ose. Okno obdélné křížem členěné. Při pohledu z jihu vystupuje hladce omítané průčelí patra přístavby z neomítané kamenné zdi bývalého městského opevnění. Průčelí o dvou okenních osách, okna obdélná dvojitá šestitabulková, mírně za lícem, orámovaná šambránami s profilovanou lištou po obvodu. V pultu střechy dva zděné valbové vikýřky. V čelní stěně po jednom obdélném křížem členěném okně, v líci zdiva.