městský dům

Jednopatrový zděný omítaný řadový dům, o čtyřech osách, ve východní frontě Husitské ulice, na mírně obdélném půdorysu, vestavěný do svažitého terénu, v blízkosti městských hradeb a hranolových bašt (věží) bývalého městského opevnění. Střecha sedlová pokrytá esovkami, s okapní orientací do ulice. Na jihu předstupuje čp. 27 volným nárožím před čp. 26, s čp. 28 pak uliční průčelí souběžné. Jižní štítová stěna k čp. 26 hladká, s trojúhelným neodděleným štítem. Průčelí do ulice čtyřosé, s hladkými nárožními lisénami a v jižní části vlivem terénu s vysokým hladkým soklem. V severní krajní ose široký obdélný vstup orámovaný šambránou s lištou po obvodu. Dveře dvoukřídlé dřevěné profilované, hluboko za lícem zdiva. Ve zbylých osách přízemí obdélná novodobá šestitabulková okna, za lícem zdiva, s nízkými podokenními římsami, orámovaná šambránami s lištou po obvodu. Přízemí ukončeno dvojicí nízkých kordonových říms. Okna v patře obdélná novodobá šestitabulková, za lícem zdiva, s podokenními římsami, orámovaná šambránami s lištou po obvodu a s trojúhelnými frontony. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou podloženou pásem vespodu s nízkou římsou. V pásu obdélná pole zdobena motivy girland a akantových rozvilin s úponky. V pultu střechy tři zděné sedlové vikýře, každý s jedním obdélným novodobým křížem členěným oknem v líci. Dvorní průčelí hladké o čtyřech osách. V první a třetí ose od jihu sdružená obdélná novodobá šestitabulková okna, za lícem zdiva, orámovaná společnými šambránami s lištami po obvodu. Druhá osa ve fasádě s vysokým obdélným lištovým rámem a s obdélnými podélnými okny za lícem zdiva, orámovanými šambránami s lištou po obvodu. Ve čtvrté krajní ose v přízemí obdélný vstup a nad ním svislý obdélný otvor orámovaný šambránou s lištou po obvodu a s novodobou výplní členěnou do tabulek, za lícem zdiva. Průčelí ukončeno fabionovou korunní římsou. V pultu střechy tři zděné sedlové vikýře, každý s jedním obdélným novodobým křížem členěným oknem v líci. Dvůr společný s čp. 26, přiléhá k bývalému městskému opevnění, ohrazen plotem se zděnými omítanými sloupky krytými ve spádu pultové stříšky a s vloženými laťkovými poli. Vjezd do dvora z jihu bránou z uličky, vrata jednokřídlá posuvná. Ve dvoře zděná omítaná garáž s pultovou střechou a otevřený přístřešek trámové konstrukce s pultovou střechou.