městský dům

Dvoupatrový zděný omítaný řadový dům, o pěti osách, v jižní frontě náměstí Republiky, na obdélném půdorysu a s dvorním křídlem. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami, s okapní orientací do náměstí. Původně v pultu do náměstí dvě řady čtyř malých sedlových vikýřků. Průčelí do náměstí v přízemí o třech osách. V levé krajní ose vjezd ukončený segmentem oblouku, vrata dřevěná novodobá dvoukřídlá ozdobně skládaná se středním profilovaným sloupkem, pod obloukem vodorovný překlad a v oblouku nadsvětlík. Ve zbylých dvou osách přízemí obdélné vstupy, na dvou stupních, dveře dřevěné novodobé jednokřídlé profilované a s nadsvětlíkem. Přízemí ukončeno nízkou kordonovou římsičkou. Patra o pěti osách (1-3-1). Okna v prvním patře obdélná s ventilačkou a poutcem, za lícem zdiva, s obdélnými parapetními výplněmi, podokenními římsami, orámovaná prostými šambránami a s lištou naznačenými uchy, nadokenní římsy neseny na stranách kanelovanými konzolkami vyrůstajícími z šambrán, v polích vloženy půlkruhové oblouky s lištou a z nadpraží šambrán vyrůstají klenáky ukončené andílčími hlavičkami. Okna ve středních třech osách se společnou parapetní výplní a římsou, nadokenní římsou ze které nad oknem ve střední ose vyrůstá tympanon. Okna v patře obdélná s ventilačkou a poutcem, za lícem zdiva, s podokenními římsami podloženými hladkými pásy ve středu pravoúhle rozšířenými obdélnou podélnou vpadlinou, orámovaná prostými šambránami a s lištou naznačenými uchy, s nadokenními římsami odsazenými na obdélné podélné vpadlině. Nad nadokenními římsami průběžný hladký pás pravidelně plasticky profilovaný obdélnými poli. Korunní římsa profilovaná, v profilaci s obdélnými konzolkami proloženými drobným zubořezem. Interiér a dvůr nepřístupný - popis dle původního evidenčního listu z r. 1967: Při levé straně parcely až dozadu hospodářské křídlo s polopatrem s pultovou střechou (jen při hlavní budově patrové). V přízemí má obdélný portál se světlíkem a ležaté okénko (místo vroubící lišty jen ryska), dále čtvero obdélných vrat, v polopatře obdélné půdní otvory. Při pravé straně kratší křídlo, zčásti, směrem do dvora patrové, při hranici parcely dvoupatrové, vlastně dvě zasklené dlouhé chodby s pultovými eternitovými střechami stupňovitě nad sebou. Dole jedny dveře se světlíkem v dřevěné zárubni. Uvnitř segmentová klenba na traverzy.