městský dům

Jednopatrový zděný omítaný řadový dům, v jižní frontě náměstí Republiky, o třech osách, na obdélném podélném půdorysu, podélnou osou orientovaný ve směru S-J. Střecha sedlová, se štítovou orientací do náměstí, pokrytá šablonami. Průčelí do náměstí hladké. V přízemí v levé ose obdélný vstup s kamenným ostěním s nadsvětlíkem, uchy, lištou po obvodu a s klenákem v nadpraží nadsvětlíku. V klenáku ryté zrcadlo a nápis: „No 82“. V překladu pod světlíkem rytý nápis s letopočtem: „IH 1791“. Dveře široké dřevěné jednokřídlé s ozdobně skládaným pokryvem, rastrem oblých hlav hřebů a středním terčovým držadlem. Vpravo obdélný vstup s přidruženým obdélným nečleněným oknem sloužícím jako výkladec. Vše orámováno v nátěru fasády. Dveře novodobé jednokřídlé dřevěné zčásti prosklené. Okna v patře obdélná novodobá šestitabulková, za lícem zdiva, s podokenními římsami, orámovaná profilovanými šambránami a s nadpražními římsami na stranách nesenými konzolkami. Okna vpravo sdružená se společnou podokenní a nadokenní římsou. Nad sdruženými okny malé obdélné nečleněné okénko, za lícem zdiva, orámované prostou šambránou. Nad profilovanou nízkou korunní římsou trojúhelný štít s hustou dekorativní hrázděnou konstrukcí. Ve střední ose štítu obdélný půdní otvor s jednokřídlými dřevěnými dveřmi za lícem. Dvorní průčelí hladké o třech osách, vlivem terénu se jeví jako dvoupatrové, s pravou osou ustoupenou za lícem. V nároží před ustupující částí opěrák z neomítaného lomového zdiva. V ustupující části vpravo jednou zalomené přímé schodiště s keramickou dlažbou, kryté pultovou stříškou nesenou dřevěnými hranolovými sloupky. Vstup pravoúhlý s jednokřídlými novodobými dveřmi skládanými do klasu. Okna obdélná novodobá šestitabulková, za lícem zdiva, orámovaná tenkými prostými šambránami, v suterénu chráněná svařovanými mřížemi. Štít trojúhelný neoddělený od průčelí, se sklonem změněným námětky, vpravo ustoupený. Ve střední ose jedno obdélné novodobé šestitabulkové okno, za lícem zdiva, orámované tenkou prostou šambránou. Vjezd do dvora, z ul. K. H. Borovského, společný s čp. 117.