městský dům

Průjezdový trojtraktový nárožní dům a dvou NP se sklepy pod levým traktem. Levý trakt v přízemí i v patře m trojdílnou dispozici, zadní díl výškově odlišně uspořádán. Přední nárožní místnost plochostropá, střední klenuta valeně, zadní komorový díl s výrazně mohutnějším obvodovým zdivem je zaklenut jedním polem vysoko vypjaté křížové klenby s robustními klínovými žebry, které se stýkají ve válcovém svorníku. Zčásti je plochostropý, do půdy vystupuje jeho zvýšená část postavená z cihel. Tato nástavba měla samostatnou sedlovou střechu (zůstala zachována fabionová podstřešní římsa), v exteriéru domu se uplatňovala jako samostatný vertikální prvek. Střední trakt v přízemí zaujímá průjezd klenutý valeně s trojbokými výsečemi v místech otvorů. Výškové rozdíly dnes vyrovnávají schody. Úzký pravý trakt je plochostropý, v jeho zadní části je umístěno schodiště do patra, zaklenuté segmenty a nad podestami plackami. Na dvorní straně připojena mladší přístavba. Přední část patra je dnes propojena v jednom prostoru. Za ní je v levém traktu napříč situovaná bývalá černá kuchyně, levá část zaklenuta plackou, pravá valenou klenbou s ústím v dýmníku. Za bývalou kuchyní následuje zmíněný prostor patra v komorové části. Na půdě je patrný rub klenby černé kuchyně se dvěma ztotožňujícími pasy, na půdě také patrné, že valená klenba je zřícena v celém rozsahu středního dílu patra levého traktu, placka uplatňující se v interiéru tvoří podhled pod touto klenbou. Sklepy jsou přístupné z průjezdu vchodem upraveným po zvýšení terénu, po kamenném schodišti. Přední prostor sklepů je zaklenut valenou kamennou klenbou a rozdělen kamennou příčkou na dvě části. V přední z nich se nalézá v čele do náměstí zazděný široký otvor klenutý valeným pasem. V koutě zadní partie sklepa je umístěn vchod do hlubšího zadního sklepa vytesaného včetně přístupové chodbičky ve skále. Vlastní prostor zadního sklepa je ve skále vylámán do podoby valeně klenuté místnosti. Vpravo od vstupu je při stěně po celé délce místnosti vytesána lavice pro sudy. Původně nad bosovaným soklem byla fasáda přízemí pojednána pásovou rustikou, portál završený stlačeným obloukem byl zvýrazněn bosáží. Nad kordonovou římsou je průběžná parapetní římsa, pod okny v patře pravoúhlé rámované výplně. Okna v jednoduchých šambránách jsou pravoúhlá, obdélná, dělená na T, v přízemí vedle průjezdu dva téměř čtvercové, s ozdobným členěním výplně. Fasáda ukončena profilovanou okapní římsou. Střecha sedlová s hřebenem ve tvaru L souběžným s náměstím a Kostelní ulicí.