kaple sv. Vendelína

Kaple stojí samostatně uprostřed obce. Objekt na obdélném půdorysu, orientovaný, s takřka čtvercovou lodí a užším podélným presbytářem, Ze severní strany přiléhá k presbytáři pravoúhlá sakristie, posazená do mírného svahu, završená v severním průčelí trojúhelným štítem. Kaple je ukončena valbovou střechou krytou břidlicovými šablonami. Ve vrcholu střechy nad lodí polygonální sanktusová věžička prolomená hrotitými otvory, završená oplechovanou jehlancovou stříškou. Na sakristii střecha sedlová. Zdivo smíšené s převahou lomového kamene, na sakristii cihelné, omítané, sokl obložen kamennými deskami. Nároží stavby jsou zaoblena s odsazením, fasády člení lisénové rámy, korunní římsa zděná několikrát odstupněná. Loď přístupna od západu obdélným vstupem v lištové šambráně s rytou datací v nadpraží - 1751 - 1936, osvětlena z obou boků vždy jedním obdélným oknem s půlkruhovým záklenkem, původně v jednoduchých paralelních šambránách. Presbytář od jihu a sakristii od severu osvětluje okno stejného typu. Vstup do sakristie od východu obdélnými dřevěnými kazetovými dveřmi, ve vrcholu severního štítu ve štuku provedený kříž. Interiér lodi i presbytáře plochostropý s fabionem, vyzdobený malbami lidového charakteru (pravděpodobně z r. 1936 - viz. datace na portále). Hlavní ikonografický námět je Kristus dobrý pastýř, dále jsou v polích vymalovány křesťanské symboly (kotva, srdce, kříž, beránek boží, holubice). Malby doprovázejí nápisy psané humanistickou minuskulou německy pod kůrem “Gelobt Sei Jesus Christus” (budiž zaslíbena Ježíši Kristu), vlevo od oltáře, který tvoří pouze výklenek s iluzivní malbou, je nápis “Ehre / sei / Gott / in der / Höhe” (sláva bohu ve výšinách), vpravo od oltáře “Und / friede / der / Men / schen / auf / Erden” (a pokoj lidem na zemi). Malby jsou poničeny zatékáním. Vpravo od hlavního vstupu dochována kamenná kropenka. V sakristii dochovány zbytky původní podlahy.