kostel sv. Václava

Orientované podélné jednolodí s užším trojboce ukončeným presbytářem, k němuž na severu přiléhá hranolová věž a na východě nízká polygonem uzavřená sakristie. Do koutu mezi severní stěnu presbytáře a východní zeď věže vložený pravoúhlý schodišťový přístavek do 1. a 2. patra věže. Střechy sedlové a valbové s pultovými vikýři s krytinou alukrit, na věži jehlancová helma, nad presbytářem sanktusník. Průčelí lodi s lehce předsazeným soklem, s profilovanou korunní římsou a lisénami, členícími boční stěny lodi na 3 pole. Široká okna mají půlkruhové záklenky, v šambránách s klenáky. Západní průčelí ukončuje pilastry členěný štít s trojúhelným tympanonem ve vrcholu a mělkou nikou se sochou světce (sv. Marek?), jeho křídla ukončují pilíře s kamennými koulemi. Hlavní portál v západním průčelí s půlkruhovou archivoltou má kamenné ostění, ukončuje jej na konsolách ležící římsa s rozlomeným segmentovým frontonem, do něhož je vložena nika se sochou sv. Jana Nepomuckého. Severní a jižní boční portál lodi řešeny obdobně (dveře barokní dvoukřídlé s kosočtverečně skládanou výplní), jednodušší, bez frontonu. Vlevo od jižního bočního portálu lodi byl v r. 1991 objeven původní románský portál s parabolickým záklenkem, ostění vyskládané ze žulových kvádrů, v tympanonu zbytek původní malby (Kristus), zazděný. Po pravé straně jižního vstupu analyticky přiznaný gotický zazděný portál, vysoký s hrotitým záklenkem, s profilovaným ostěním. Presbytář hladce omítaný s jednoduchými opěrnými pilíři, sakristii člení nárožní lisény, okna mají segmentové záklenky. V JZ zdi závěru naznačeno zazděné okno s hrotitým záklenkem. Pětipatrová věž má v nárožích lisény s pravoúhle zalamovaným vnitřním okrajem, patra oddělují kordonové římsy. Ve spodních třech patrech věže okna střílnová (v 1. patře na severní straně kamenné ostění okénka s letopočtem 1609), ve 4. patře vysoká okna s půlkruhovým záklenkem, v posledním pak okna potrojná sdružená. Sakristie se sedlovou střechou s předsazeným soklem a korunní římsou, na SV straně pravoúhlý portál s ušima, dveře barokní s kosočtverečně kladenými prkny; na ostatních stěnách na výšku obdélné okno se segmentovým záklenkem.